Oτι «νομοθετεί σαν το κλέφτη» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται όντως για ένα πολυνομοσχέδιο –υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»– που εμπεριέχει αρκετές άσχετες διατάξεις, συζητείται και ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λίγο πριν τις γιορτές και προκαλεί αναμενόμενα αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (αξιωματική και ελάσσονα).
«Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες “χριστουγεννιάτικες” τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται» την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας.
«Η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών», για να ψηφίζει «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος συγκεκριμένα σε τροπολογία «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Παιδείας που «εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ» με «απόφοιτους κολλεγίων». «Εχουμε βρει μια “φάμπρικά” και περνάνε νομοσχέδια χωρίς “να ανοίξει μύτη”», κατήγγειλε, για να συμπληρώσει:
«Mε τροπολογία, στα κρυφά, η κυβέρνηση υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια, να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων. Είναι ντροπή. Oι μηχανικοί στο επάγγελμα βουλευτές της ΝΔ, συμφωνούν με αυτή την αθλιότητα; Εξισώνετε τα δικαιώματα των παιδιών που με το σπαθί τους και την αριστεία τους πέρασαν στο ΕΜΠ ή στην ΑΣΟΕΕ ή στο ΑΠΘ, και έκαναν πέντε χρόνια απαιτητικών σπουδών, με τα παιδιά που οι γονείς τους είχαν τα χρήματα για να τους στείλουν σε κολέγιο. Αυτή είναι η αριστεία για εσάς;».
Ο κ. Τσίπρας γενίκευσε την κριτική του προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την για έλεγχο των ΜΜΕ και αδιαφάνεια, εν ολίγοις θέτοντας ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας. Και έτσι προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για αυτά τα θέματα.
«Καταθέτουμε τις επόμενες ημέρες αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας και της διαφάνειας. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Θα μας δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και θα δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις, όπως ο νόμος ορίζει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκυλακάκης: Αναγκαίες οι διαδικασίες έκτακτης νομοθέτησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δικαιολόγησε την όλη διαδικασία, λέγοντας ότι οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία απαιτούν «διαδικασίες έκτακτης νομοθέτησης». Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι παρά το εμβόλιο, έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες και «για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, είναι ανάγκη να είμαστε συνετοί, σώφρονες και κυρίως να μην υπάρχει κομματική εκμετάλλευση της πανδημίας». Τόνισε πως «εάν κάποιοι νομίζουν ότι μια τέτοια εκμετάλλευση τους αποδίδει πολιτικά αυτό δεν ισχύει, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και εμπιστεύεται δυνάμεις σοβαρές και υπεύθυνες και αυτό κρατείστε το, θα σας είναι χρήσιμο τους επόμενους μήνες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πανίσχυρες χώρες, με ισχυρά υγειονομικά συστήματα έχουν «κλείσει» ενώ δοκιμάζονται και οι οικονομίες τους από την κρίση, λέγοντας πως «όλες οι χώρες παράγουν πολύ λιγότερο πλούτο και δανείζονται από τον μέλλον τους».
Οι διαδικασίες έκτακτης νομοθέτησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι αναγκαίες καθώς η πραγματικότητα είναι έκτακτη και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς με την εξέλιξη της πανδημίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα νέα μέτρα που χρειάσθηκε από χθες να ληφθούν σχετικά με την Βρετανία.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε όμως στις διατάξεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο και δεν εντάσσονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά όπως τόνισε είναι αναγκαίες, όπως αυτές που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ για τους τυφλούς συμπολίτες μας με πάνω από 80% έλλειψη οράσεως. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, είπε πως τόσα χρόνια το κράτος αυτούς τους συνανθρώπους μας τους θεωρούσε σαν να μην έχουν πρόβλημα όρασης.