Λίγους μήνες μετά τις ηφαιστειώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της και την πιθανότητα ολικής κατάρρευσης, η λέξη «έξοδος» επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη.
Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει να κάνει με την απευκταία περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά με την προετοιμασία της να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη την απαραίτητη προετοιμασία για να «συνδεθεί» εκ νέου με τις διεθνείς αγορές. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Υψηλόβαθμο στέλεχος που είναι γνώστης του ζητήματος ανέφερε στην εφημερίδα πως πιο πιθανή περίοδος επανόδου της Ελλάδας στις αγορές θα είναι το προσεχές καλοκαίρι. «Θα εξαρτηθεί από το πόσο θετική θα είναι η ακολουθία των γεγονότων το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», επισήμανε.
Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη καταγράψει σημαντική βελτίωση τους τελευταίους μήνες, μετά την υποχώρησή τους σε επίπεδα 60 σεντς στο ευρώ τον Απρίλιο, όταν οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές. Η τιμή των τίτλων με ωρίμανση το 2017 διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα 94 σεντς στο ευρώ, ενώ ο τίτλος με λήξη το 2019 έχει τιμή 92,7.
Εάν η Αθήνα καταφέρει να εκδώσει ομόλογα εντός του 2016, θα έχουμε να κάνουμε με μια εντυπωσιακή «επιστροφή». Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που κουβαλάει μια ακόμη χρονιά ύφεσης, τα capital controls και την προσωρινή διακοπή του χρηματιστηρίου.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει ομόλογο από τον Ιούλιο του 2014, όταν δανείστηκε 1,5 δισ. για τρία χρόνια, με κόστος 3,5% και υψηλή ζήτηση.
Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών που προετοιμάζονται από το Eurogroup, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, δηλώνει ένας υψηλόβαθμος τραπεζίτης. «Με την πρώτη αξιολόγηση να αποτελεί παρελθόν, οι αγορές θα είναι αρκετά θετικές απέναντι στην Ελλάδα. Μπορεί να δεις επανάληψη του 2014, όταν οι τράπεζες εξέδωσαν χρέος και ακολούθησε το Δημόσιο».
«Δεν μιλάμε για διαγραφή αλλά για επιτόκια και εξομάλυνση των ωριμάνσεων -για παράδειγμα την αποφυγή του όγκου των αποπληρωμών που πρέπει να γίνουν το 2022», ανέφερε σχολιάζοντας τις ελληνικές επιδιώξεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι Eλληνες βουλευτές ενέκριναν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας που ζήτησαν οι δανειστές της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα και ένα ακόμα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως στις συντάξεις, θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Εν τω μεταξύ, από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ζητήθηκε να συγκεντρώσουν περισσότερα από 14 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητά τους μετά τα stress tests που ολοκλήρωσε η ΕΚΤ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η επιστροφή στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πρόωρη, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν οριστεί ημερομηνία.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αν αυτά ολοκληρωθούν, ανοίγουν οι πόρτες για την ΕΚΤ να αποκαταστήσει το waiver (το οποίο επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το κρατικό χρέος που κατέχουν για να εξασφαλίσουν φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ). Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση χρέους. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε ακριβείς για το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτό».