«Ποτέ χωρίς το παντελόνι σας». Αν αυτό δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο, τότε είναι μια εξόχως αμφιλεγόμενη οδηγία της γαλλικής εταιρείας Air France προς όλες τις αεροσυνοδούς της. Η ντιρεκτίβα, δε, εμπεριέχει και έναν επιπλέον ενδυματολογικό κώδικα: «Να φοράτε σακάκι και φαρδιά μαντίλα πριν αποχωρήσετε από το αεροπλάνο για την Τεχεράνη».
Κι επειδή όλα αυτά δεν είναι σχέδια επί χάρτου, αλλά επίσημες ανακοινώσεις της γαλλικής εταιρείας, ήδη έχει εκδηλωθεί ανταρσία από τα γυναικεία πληρώματα. Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας σειράς κανονισμών για πτήσεις που προορίζονται για το Ιράν.
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι εκπρόσωποι των αεροσυνοδών κατηγορούν την αεροπορική εταιρεία ότι αναγκάζει τις γυναίκες υπαλλήλους να ενδυθούν με τρόπο που παραπέμπει σε συγκεκριμένα «θρησκευτικά σύμβολα», κάτι που όπως τονίζουν έρχεται σε αντίθεση με το γαλλικό δίκαιο.
Η κριτική, όμως, δεν σταματάει εδώ, καθώς η Ενωση των υπαλλήλων σημειώνει ότι ο εν λόγω ενδυματολογικός κώδικας συνιστά επίθεση στις ατομικές ελευθερίες και επιμένει πως το μέτρο πρέπει να είναι εθελοντικό.
Από την μεριά της, η Air France αντιτείνει πως το μέτρο δεν είναι καινούργιο και ότι εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό κατά τη διάρκεια των πτήσεων προς Σαουδική Αραβία.
Ο καυγάς, φυσικά, γίνεται για το… πάπλωμα, καθώς η γαλλική εταιρεία θέτει ξανά σε λειτουργία τη γραμμή προς την Τεχεράνη, έπειτα από οκτώ χρόνια διακοπής λόγω της επιβολής των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η συμφωνία, όμως, για το σταμάτημα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, έδωσε το δικαίωμα να χαλαρώσουν αρκετά οι απαγορεύσεις με αποτέλεσμα η Air France να έχει υπολογίσει ότι από τις 17 Απριλίου θα πραγματοποιεί τρεις καθημερινές πτήσεις προς την ιρανική πρωτεύουσα. Αρα, προσπαθεί να λάβει τα μέτρα της και με εσωτερικό σημείωμα να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο dress code στις αεροσυνοδούς.
Η Κριστόφ Πιλέ, μέλος της επιτροπής εργαζομένων της Air France, δήλωσε ότι οι οδηγίες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία: «Κάθε μέρα έχουμε κλήσεις από αεροσυνοδούς, οι οποίες μας δηλώνουν πως δεν θέλουν να φορέσουν μαντίλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αεροσυνοδοί που δεν θα δεχθούν να εφαρμόσουν το μέτρο θα υποστούν τις προβλεπόμενες τιμωρίες, κάτι που κάνει το θέμα ακόμη πιο σοβαρό. Η Φρανσουάζ Ρεντολφί, άλλο ένα μέλος της Ενωσης, τόνισε από την μεριά της στο ραδιόφωνο RFI: «Μας αναγκάζουν να φορέσουμε ένα προφανές θρησκευτικό σύμβολο. Πρέπει να αφήσουμε τα κορίτσια να επιλέξουν εκείνες τι θα φορέσουν. Αρκετές μας λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να φορέσουν μαντήλα και αυτό το μέτρο προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και ότι δεν είναι καθόλου επαγγελματικό να φορούν κάτι που δεν το θέλουν».
Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία οι μαντίλες είναι απαγορευμένες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ το να καλύπτει μια γυναίκα πλήρως το πρόσωπό της είναι επίσης απαγορευμένο σε δημόσια μέρη.
Η Air France επικαλείται τον ιρανικό νόμο που υποχρεώνει όλες τις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσια μέρη και επεξηγεί ότι το μέτρο δεν ισχύει κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη στιγμή που καλύπτεται από το διεθνή νόμο για τις αερομεταφορές.