Η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στην Ευρωβουλή | REUTERS/Vincent Kessler
Επικαιρότητα

Φον ντερ Λάιεν: Ο θάνατος της 11χρονης αδελφής μου από καρκίνο άλλαξε τη ζωή μου

Η απώλεια που βίωσε σε νεαρή ηλικία η πρόεδρος της Κομισιόν έγινε αφορμή για να σπουδάσει ιατρική και –σήμερα πλέον– να πιέζει για την αυξημένη έμφαση από την ΕΕ στην ασθένεια
Protagon Team

Ο πρόωρος θάνατος της αδελφής της από καρκίνο ήταν αυτό που ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σπουδάσει ιατρική, αποκάλυψε η ίδια.

Η μικρή αδελφή της προέδρου πέθανε σε ηλικία μόλις 11 ετών από μια σπάνια μορφή καρκίνου των οστών. Η Ούρσουλα ήταν τότε 13 ετών.

«Ολοι έχουμε τις προσωπικές μας ιστορίες πάλης, πόνου και επιμονής», είπε αρχίζοντας την Τρίτη την ομιλία της για τα σχέδια της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου, εξηγώντας πόσο βαθιά προσωπικό είναι για την ίδια το θέμα του καρκίνου.

Και εξήγησε: «Ακουσα για πρώτη φορά τη λέξη “καρκίνος” όταν ήμουν έφηβη. Ημουν 13 ετών όταν η μικρή αδελφή μου πέθανε από δικτυοσάρκωμα. Ηταν μόλις 11 ετών και δεν υπήρχε τίποτα που η οικογένεια ή οι γιατροί θα μπορούσαν να κάνουν για να τη σώσουν.

»Θυμάμαι το σοκ όταν το μάθαμε. Θυμάμαι τα δάκρυα. Θυμάμαι την ερώτηση στο μυαλό όλων. Γιατί αυτή; Γιατί εμείς; Και φυσικά, δεν μπορούσαμε να βρούμε απάντηση. Απλά δεν υπήρχε απάντηση.

»Ο θάνατος της αδελφής μου άλλαξε τη ζωή μου. Υποθέτω ότι είναι λόγω του θανάτου της που αποφάσισα να σπουδάσω ιατρική και να γίνω γιατρός. Είναι λόγω της ίδιας, της μητέρας μου και ενός από τους αδελφούς μου, που ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για την καταπολέμηση του καρκίνου».

Και συνέχισε με μια αναφορά στην επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Το θέμα είναι προσωπικό. Είναι προσωπικό για μένα. Είναι ακόμη περισσότερο προσωπικό για σένα, Στέλλα, που πέρασες τη δοκιμασία και επέζησες. Καμία από τις ιστορίες μας δεν είναι εξαιρετική. Ολοι έχουμε ένα φίλο, ένα συνάδελφο ή ένα συγγενή που πέρασε τη δοκιμασία. Ολοι βίωσαν την ίδια αίσθηση θλίψης και ανημποριάς».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επιπλέον ότι το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ήδη 30 ετών, οπότε χρειάζεται επικαιροποίηση. Πρόσθεσε ακόμη ότι αν και το 40% των περιστατικών θεωρείται ότι μπορεί να προληφθεί, μόνο το 3% των προϋπολογισμών υγείας πηγαίνει στην πρόληψη.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι να έχουν όλοι πρόσβαση σε εξετάσεις και σε εμβολιασμούς, ενισχύοντας έτσι τον τομέα της πρόληψης.

Ο σχεδιασμός της ΕΕ προβλέπει ότι η διαβούλευση για το νέο σχέδιο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ανέφερε το Politico.