| Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Flat tax €100.000 σε ξένους που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα θα πληρώνουν φόρο σε καθορισμένο ποσό, άσχετα από τα συνολικά εισοδήματα
Protagon Team

Σειρά κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα παρέχει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου την Παρασκευή στην «Καθημερινή», παρέχονται κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε πρόσωπα που επιθυμούν να επενδύσουν άνω των 500.000 ευρώ.

Τα πρόσωπα αυτά θα έχουν σημαντικές φορολογικές εκπτώσεις για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως ύψους, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Ακόμη, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα πρέπει εντός τριετίας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Για να τύχουν του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, θα πρέπει:

– Να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα και

– Να έχουν διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμα και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες.

– Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Το φυσικό πρόσωπο που θα επενδύσει στην Ελλάδα θα φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθοριστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο χρόνος της διατήρησής τους στην Ελλάδα, η διαδικασία απόδειξης της επένδυσης, η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης και άλλα ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, «ανάσα» στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλουν στο κράτος το 55% των κερδών τους, δίνει το φορολογικό με τη μείωση των συντελεστών.

Ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων), από 35,2% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 27,8% το 2020, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ΕΕ.