Δύο από τα σκυλιά και οι εκπαιδεύτριές τους στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι | Lehtikuva/via REUTERS
Επικαιρότητα

Φινλανδία: Σκυλιά που μυρίζουν τον κορονοϊό στους επιβάτες του αεροδρομίου του Ελσίνκι

Οποια και αν είναι η ανταπόκριση των σκύλων στο δείγμα, οι επιβάτες θα καλούνται να κάνουν και μοριακό τεστ για τον SARS-CoV-2, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους
Protagon Team

Ενα μεγάλο πείραμα με σκυλιά που θα μυρίζουν τον κορονοϊό ξεκινά από την Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Οι επιβάτες που φθάνουν στη Φινλανδία από πτήσεις του εξωτερικού θα δίνουν εθελοντικά δείγμα τους σκουπίζοντας τον λαιμό τους με ένα μαντιλάκι, το οποίο στη συνέχεια θα μυρίζουν τα σκυλιά, που είναι εκπαιδευμένα να ανιχνεύουν την οσμή του κορονοϊού. Τα σκυλιά δεν θα έρχονται σε επαφή με τους επιβάτες.

Οποια και αν είναι η ανταπόκριση των σκύλων στο δείγμα, οι επιβάτες θα καλούνται να κάνουν και μοριακό τεστ για τον SARS-CoV-2, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Η όλη διαδικασία θα παίρνει μόλις ένα λεπτό, σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Ανα Χιελμ-Μπιόρκμαν, που μίλησε στην Washington Post.

Ερευνητές σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των σκύλων στην ανίχνευση των ασθενών με Covid-19, αλλά το φινλανδικό πείραμα είναι το μεγαλύτερο του είδους έως σήμερα.

Στο Ντουμπάι, οι αρχές χρησιμοποιούν από το καλοκαίρι σκυλιά για να μυρίζουν δείγματα ιδρώτα από τυχαία επιλεγμένους επιβάτες, με 90% ακρίβεια.

Ενα από τα σκυλιά που συμμετέχουν στο πείραμα

Τα σκυλιά ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στον εντοπισμό καρκινικών όγκων, μολύνσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, τα οποία προκαλούν την έκλυση χαρακτηριστικών οσμών από το δέρμα των ασθενών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι μόνο δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως αυτές στο Ελσίνκι, μπορούν να αποδείξουν αν είναι αποτελεσματικό το μέτρο στην πράξη.

Η Χιελμ-Μπιόρκμαν εξηγεί ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, τα σκυλιά μπορούν να βρουν θετικούς στον κορονοϊό με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι τα τεστ PCR (μοριακά) ή τα τεστ αντισωμάτων. Και το σημαντικότερο όλων, ίσως, είναι ότι μπορούν να εντοπίσουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς που θα έβγαιναν αρνητικοί σε ένα μοριακό τεστ την ίδια μέρα, αλλά θετικοί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 16 σκυλιά, αλλά μόνο τα τέσσερα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις δοκιμές. Αλλα έξι δεν έχουν τελειώσει ακόμα την εκπαίδευσή τους, ενώ τα υπόλοιπα έξι κρίθηκαν ακατάλληλα για το θορυβώδες περιβάλλον του αεροδρομίου.

Ενας από τους στόχους των δοκιμών είναι να δουν πόσες ώρες μπορεί να εργαστεί ένα σκυλί πριν κουραστεί.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σχεδόν απίθανο να μολυνθεί κάποιο σκυλί ή εκπαιδευτής από κορονοϊό, με τον τρόπο που θα γίνεται το τεστ.

Αν οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, τα σκυλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπως γηροκομεία και σχολεία, βοηθώντας στην έγκαιρη ανίχνευση θετικών στον κορονοϊό.