Την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει αν θα παρατείνει τις προσπάθειες εκκένωσης των αμερικανών και αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν, πέραν της 31ης Αυγούστου, προθεσμία που είχε θέσει ο ίδιος για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.
Αυτή τη στιγμή, 6.000 αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ βοηθώντας στην φυγάδευση χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά, σε άλλες χώρες. Αν αυτοί αποχωρήσουν, θα φύγει και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό όλων των χωρών που βοηθούν στην εκκένωση. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν στο έλεος των Ταλιμπάν, τόσο πολίτες άλλων χωρών, όσο και Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τη Δύση όλα αυτά τα 20 χρόνια, καθώς είναι αδύνατο να προλάβουν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Δεν είναι μόνο οι ρυθμοί εκκένωσης από το αεροδρόμιο, η δυσκολία, αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν καν να φτάσουν στις πύλες του αεροδρομίου ή να περάσουν μέσα.
Οι Financial Times, σε κύριο άρθρο τους, τονίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να παρατείνει την προθεσμία και να μην υποκύψει στις απειλές των Ταλιμπάν που προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, αν τα αμερικανικά στρατεύματα παραμείνουν μετά τις 31 Αυγούστου.
Την Τρίτη, γίνεται συνάντηση των ηγετών των G7 όπου θα συζητηθεί το θέμα, με πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον. Οι αρθρογράφοι ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες να πιέσουν τους ισλαμιστές αντάρτες με ό,τι μέσο διαθέτουν για να μην εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που ρίσκαραν τις ζωές τους για να βοηθήσουν τη Δύση.
Οι διαπραγματεύσεις για την εκκένωση είναι το πρώτο μεγάλο τεστ αξιοπιστίας των Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αν θέλουν να έχουν την παραμικρή πιθανότητα αναγνώρισης του καθεστώτος τους από τη διεθνή κοινότητα, πέρα από τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Τεχεράνη.
Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μπλοκάρει βοήθεια ύψους 460 εκατ. δολαρίων, που προοριζόταν για την καταπολέμηση της πανδημίας στο Αφγανιστάν.
Παράλληλα, έχουν σταματήσει τις αποστολές μετρητών σε δολάρια που έστελναν οι ΗΠΑ στην Καμπούλ, τα οποία τους τελευταίους μήνες λιγόστευαν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν.
Με άλλα λόγια, οι Ταλιμπάν δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει η χώρα των 39 εκατ. κατοίκων, να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να μην καταρρεύσουν οι υποδομές. Αν δεν λάβουν οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, οι τιμές των αγαθών θα εκτοξευθούν και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.
Σε μία χώρα, όπου η διάμεση ηλικία των κατοίκων είναι τα 18 έτη, πολλοί δεν έχουν ζήσει καν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν – σημειώνουν οι FT – και δεν τους διακατέχει τόσος φόβος. Θα βγουν στους δρόμους, θα διαμαρτυρηθούν, θα αντισταθούν, αν δεν έχουν χρήματα να φάνε και να ζήσουν.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, ειδικά οι ΗΠΑ, πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτό το ενδεχόμενο οικονομικό αδιέξοδο των Ταλιμπάν και να παρατείνουν την παραμονή των στρατευμάτων στην Καμπούλ μέχρι να αναχωρήσουν όλοι οι πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
«Οι ΗΠΑ έχουν διαχειριστεί πολύ λανθασμένα την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν. Συνεργαζόμενες με τους συμμάχους τους, έχουν μία ακόμα ευκαιρία να ξαναβρούν την χαμένη τους υπόληψη, αν επιτύχουν στις προσπάθειες εκκένωσης. Δεν μπορούν να κάνουν λάθος και σε αυτό».