O Zαν Ζακ Λεσουέρ βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της Φιλοζωικής | REUTERS
Επικαιρότητα

Φιλοζωική Ομοσπονδία: Αλήθεια κ. Λεσουέρ, τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες;

Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, τονίζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία σε ανακοίνωση - απάντηση στον ιδιοκτήτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. «Απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα»
Protagon Team

«‘Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες’, είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Γι αυτό , προσθέτουμε εμείς , την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά».

Ετσι αρχίζει η ανακοίνωση – καταπέλτης της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για όσα έχει πει ο εκ των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σχετικά με το περιστατικό που κατέληξε στη θανάτωση δύο τζάγκουαρ, της Τζένι και του Σπότι (όπως ήταν τα ονόματά τους).

Οπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται , «αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Αφού σημειώνει ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συμβεί συχνά στο εξωτερικό, η ΠΦΠΟ υπογραμμίζει ότι από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα στο περιστατικό της αποδρασης των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Πάρκο.

Οσο για το κατά πόσο είναι ηθικό να φυλακίζονται άγρια ζώα μόνο και μόνο με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος, στην ανακοίνωση τονίζεται πως αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, «οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα».

Γι αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού , επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου .

»Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει».

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει οκτώ ζώα στο Αττικό Πάρκο ή τουλάχιστον τόσα ήταν τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για το τελευταίο επεισόδιο με την αναγκάστική, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Λεσουέρ, θανάτωση των τζάγκουαρ,  από την Ομοσπονδία επισημαίνεται ότι στο σάιτ του Πάρκου δεν υπάρχει ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της εκτέλεσης των δύο άγριων ζώων και το θέμα, σημειώνεται,  έγινε γνωστό μόλις πριν δύο ημέρες μετά την διαρροή του θέματος απο ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους.

«Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των έξι δελφινιών. Σύμπτωση;» είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι εκπρόσωποι της Φιλοζωικής.

Και μπορεί ο γάλλος επιχειρηματίαςι να μίλησε για τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου θανάτωσης των ζώων, «δεν μας [όμως] είπε ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο , όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κόσμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τους ισχυρισμούς του κ. Λεσουέρ, ενώ τίθεται εκ νέου το ερώτημα:

«Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος ;»

Mε επιστολές της προς τα συναρμόδια υπουργεία η ΠΦΠΟ δηλώνει ότι  θα ζητήσει να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στο Αττικό Πάρκο.

Όσο για το κατά πόσο είναι ηθικό «να αιχμαλωτίζεις , φυλακίζεις , βασανίζεις περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή”,  η Ομοσπονδία τονίζει πως αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων: ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης.

«Οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ!

Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματά και άρα έσοδα από την επιχείρηση.

Αντίο Jenny και Spotty.

Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΦΠΟ.