Η Ντίσα Ραβί, ακτιβίστρια και φίλη της Γκρέτα Τούνμπεργκ | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εχει και η Ινδία Γκρέτα, αλλά τη… φυλάκισε!

Η 22χρονη Ντίσα Ράβι, οικολόγος ακτιβίστρια, ομοϊδεάτισσα της εμβληματικής για τη Δύση «μικρής Σουηδής» Τούνμπεργκ, συμπαραστάθηκε στους αγρότες της χώρας της και συνελήφθη με κατηγορίες που άπτονται της συνωμοσίας κατά του κράτους
Protagon Team

Αν η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν ήταν Σκανδιναβή αλλά Ινδή, επί Ναρέντρα Μόντι όχι μόνο δεν θα απολάμβανε τιμές και δόξες, αλλά θα γνώριζε και τη φυλακή ακόμη. Διότι αυτό ακριβώς έπαθε η Ντίσα Ραβί, μία ομοϊδεάτισσα της Γκρέτα, από το Μπανγκαλόρ, αν και κάπως μεγαλύτερη στην ηλικία.

Την 22 χρόνων κοπέλα την έπιασαν με κατηγορίες σοβαρότατες, περίπου σαν συνωμότρια η οποία επιβουλεύεται την κυριαρχία του ινδικού κράτους! Το αστείο της υπόθεσης, όπως παρατηρούν τα διεθνή media, είναι ότι από μόνες τους τέτοιες εξωφρενικές κατηγορίες υποσκάπτουν την εικόνα της Ινδίας ως δημοκρατικής χώρας.

Η Ραβί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο σπίτι της και έκτοτε κρατείται. Η βασική κατηγορία  εναντίον της αφορά σύνταξη και διακίνηση στο Ιντερνετ ενός εγγράφου υπέρ των αγροτών που διαμαρτύρονται για τη γεωργική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση – εξ αυτού υποτίθεται ότι προκύπτει και η… τρομερή συνωμοσία κατά του κράτους.

Η Ντίσα Ραβί με τον σκύλο της (Facebook)

Στο Μπανγκαλόρ η Ντίσα Ραβί είναι γνωστή για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της: έχει καθαρίσει λίμνες, έχει φυτέψει δέντρα και έχει αφιερωθεί στον αγώνα κατά του πλαστικού, χωρίς να παραμελεί τις υπόλοιπες έγνοιες της, τη μάχη για την κλιματική αλλαγή, την αγάπη για τα ζώα και την καταγγελία του σεξισμού και της θανατικής ποινής. Είναι vegan και γενικώς main stream για τα Δυτικά δεδομένα. Ωστόσο η Ινδία κείται στην Ανατολή.

Ο δεσμός της Ντίσα με την Γκρέτα υπάρχει και είναι ισχυρός, αφού η ινδή ακτιβίστρια μεταλαμπάδευσε στη χώρα της το κίνημα «Fridays For Future», ιδρύοντας την τοπική πτέρυγά του. Τις πλημμύρες που συχνά πλήττουν την περιοχή όπου ζει τις αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και προσθέτει και το στοιχείο του ρατσισμού και της ταξικότητας, αφού μιλάει για «εγχρώμους» που δεν εισακούονται από τους «λευκούς».

«Οι έγχρωμοι άνθρωποι», έχει δηλώσει, «υποφέρουν από την κλιματική κρίση από πρώτο χέρι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν μας δίνουν την προσοχή που χρειαζόμαστε. Το ότι θα επιλέγατε να ακούσετε κάποιον λευκό για το ίδιο θέμα και όχι μία έγχρωμη σαν εμένα είναι περιβαλλοντικός ρατσισμός».

Διαδηλώσεις έγιναν στην Ινδία με αίτημα την αποφυλάκιση της οικολόγου ακτιβίστριας Ντίσα Ραβί | REUTERS/Samuel Rajkumar

Οι οικείοι της υποστηρίζουν ότι είναι ακτιβίστρια που σέβεται και τηρεί τη νομοθεσία. Λόγου χάρη, για να δενδροφυτεύσει ζητάει την άδεια της αστυνομίας. Ολοι λοιπόν απορούν με τη σύλληψή της η οποία έγινε με αφορμή ένα έγγραφο που κοινοποίησε στο web και είχε σκοπό να βοηθήσει τους αγρότες να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του Μόντι στη γεωργία. Η αστυνομία λέει ότι είναι «η βασική συνωμότρια» για τη διαμόρφωση και τη διάδοση αυτού του εγγράφου και ότι επιδιώκει «να εξαπλώσει τη δυσαρέσκεια κατά του ινδικού κράτους». Στο δικαστήριο όπου προσήχθη η Ραβί είπε ότι απλώς είχε επεξεργαστεί δύο αράδες του εγγράφου, αλλά οι κατήγοροί της θεωρούν ότι το μοιράστηκε με την Γκρέτα και κατόπιν της ζήτησε να το κατεβάσει από το Ιντερνετ. Η κράτησή της συνεχίζεται.

Η σύλληψη της ακτιβίστριας προκάλεσε πλήθος διαδηλώσεων αλλά και πολιτικές αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση στον Μόντι χαρακτήρισε τη σύλληψη «άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημοκρατία». Τον περασμένο Ιούλιο, η αστυνομία του Νέου Δελχί μπλόκαρε προσωρινά τον ιστότοπο της «Fridays For Future India», χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «απαράδεκτο».