Στην Τουρκία η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει καθημερινή πρακτική. Στις Βρυξέλλες περιμένουν να φυσήξει άλλος αέρας (σ.σ. αέρας Μακρόν για την ακρίβεια) μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας Μέρκελ – Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανάσχεσης της ρωσικής καθόδου (βλ. απειλής) στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσω της διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Κι όμως! Την ώρα όλα αυτά τα θέματα βρίσκονται (μεταξύ άλλων) στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές βρήκαν χρόνο και κουράγιο αναδείξουν άλλο ένα φλέγον ζήτημα: αυτό της εναλλαγής της χειμερινής και θερινής ώρας ανά εξάμηνο.
Κατέθεσαν μάλιστα και ψήφισμα με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σοβαρά την αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος.
Για το εν λόγω ψήφισμα που υιοθετήθηκε τελικά με ψήφους 384 υπέρ, έναντι 153 κατά και 12 αποχές, οι ευρωβουλευτές επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, καθώς όπως επεσήμαιναν, δεκάδες έρευνες και εκθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, κατέδειξαν τις αρνητικές συνέπειες που είχε και έχει το ισχύον καθεστώς για την ανθρώπινη υγεία.
Στο κείμενό τους, τα μέλη του ΕΚ σημείωναν επίσης ότι έχουν λάβει υπόψη και μία σειρά από πρωτοβουλίες πολιτών που μετέφεραν και ανέδειξαν τις ανησυχίες πολιτών κρατών – μελών της ΕΕ για την αλλαγή της ώρας ανά εξάμηνο.·
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει το ζήτημα και κατά το παρελθόν, για παράδειγμα με την προφορική ερώτηση O‑000111/2015 προς την Επιτροπή, της 25ης Σεπτεμβρίου 2015, καθώς επίσης ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να διατηρηθεί ένα ενιαίο καθεστώς ως προς το θέμα της ώρας σε επίπεδο ΕΕ, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την την Επιτροπή να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της οδηγίας 2000/84/ΕΚ σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα και, εάν είναι αναγκαίο, να διατυπώσει πρόταση για την αναθεώρησή της.
Επιπρόσθετα, ανέθεσαν στο πρόεδρο της Ευρωβουλής να διαβιβάσει το ψήφισμα στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, για να μπει επιτέλους τέλος στο κουραστικό γύρισμα των ρολογιών κάθε έξι μήνες!
Η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποφασίστηκε δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη το 1974.
Στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, είχε ήδη καθιερωθεί από το 1916 και στην Ιταλία από το 1966, για να ακολουθήσουν Γαλλία και Ελλάδα το 1976 και το 1978 αντίστοιχα και η Γερμανία με τη Δανία το 1980. Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούσε να ρυθμίσει το ζήτημα από το 1976, αυτό επιτεύχθηκε τέσσερα χρόνια μετά, με μία ιστορική Οδηγία που καθόριζε τις διατάξεις για την κοινή θερινή ώρα (22/7/80) και τέθηκε σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά.
Η συμφωνία για κοινή ημερομηνία έναρξης και λήξης της θερινής ώρας επιτεύχθηκε τελικά το 1994 με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και το μέτρο άρχισε να ισχύει από το 1996.