Μέσω Ιντερνετ, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, το φετινό πρόγραμμα στην αρχική του σύλληψη, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 1.400 καλλιτέχνες, δημουργούς από περισσότερες από 30 χώρες, 70 εκδηλώσεις και 40 πρεμιέρες.
Οπως τόνισε, γίνεται άνοιγμα στην ερευνητική προσέγγιση, στις σύγχρονες αναγνώσεις, συναυλίες με κορυφαίους μουσικούς, παραστάσεις που φέρουν την υπογραφή της αφρόκρεμας των ευρωπαίων σκηνοθετών, αναζήτηση σε νέα είδη και δραματουργικές φόρμες, πρωτότυπες δράσεις και προσθήκη ευφάνταστων ενοτήτων.
Η κυρία Ευαγγελάτου τόνισε επίσης, την προσπάθεια που γίνεται να σταθεί όρθιος ο θεσμός και να πραγματοποιηθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
«Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού και, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή με τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή μας. Τα θέατρα είναι εστίες, είναι χώροι στοχασμού, ψυχαγωγίας, είναι οίκοι στους οποίους προσερχόμαστε ομαδικά, κοινό και καλλιτέχνες, προσδοκώντας κάτι που η αληθινή ζωή δεν μπορεί να μας προσφέρει. Σκέφτεται κανείς πώς θα είναι άραγε η κοινωνία μας μετά από αυτή την κρίση και πόσο πολύτιμη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση μέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δημιουργών. Η παρουσία ενός διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη μας αλλά και υποχρέωσή μας», ανέφερε η κυρία Ευαγγελάτου.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως όλοι εργάζονται εντατικά και είναι σε επιφυλακή ώστε να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση του προγράμματος, στον βαθμό που θα είναι εφικτό.
Φαίνεται λοιπόν, πως το φετινό φεστιβάλ, θα επεκταθεί έως το φθινόπωρο και θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις φετινές του εκδηλώσεις. Για αυτόν τον λόγο, δεν ανακοινώθηκαν ημερομηνίες των παραστάσεων.
«Αντιλαμβανόμαστε πως το Φεστιβάλ φέτος δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαμε τόσον καιρό. Εχουμε, όμως, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με ασφάλεια για όλους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εξετάζουμε διαφορετικές εκδοχές για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης, με την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και με την προσωπική φροντίδα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του γενικού γραμματέα, κυρίου Γιατρομανωλάκη. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια του κοινού, των δημιουργών και όλης της ομάδας του Φεστιβάλ. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι καλλιτέχνες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πρόβες τους και οι χώροι μας θα ανοίξουν για να σας υποδεχτούν. Και φέτος το Φεστιβάλ θα ήθελε να γιορτάσει τα 65 του χρόνια με μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες», τόνισε η κυρία Ευαγγελάτου.
Στο πρόγραμμα εντάχθηκε φέτος αφιέρωμα στην χιπ χοπ κουλτούρα που θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260 με την συμμετοχή σημαντικών μουσικών αλλά και χορευτών, Ελλήνων και ξένων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι νέες ενότητες που εγκαινιάζονται, μεταξύ των οποίων το ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», που στοχεύει στην ενθάρρυνση της προσέγγισης της δραματουργίας και θα διεξαχθεί διαδοχικά σε Αθήνα και Επίδαυρο.
Στη θεατρική ενότητα του προγράμματος, δημιουργοί κλήθηκαν να δοκιμαστούν σε νέα είδη και άγνωστα πεδία. Ανάμεσά τους είναι κορυφαίοι ξένοι σκηνοθέτες, όπως ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, νέοι καλλιτέχνες, που θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την ιστορία του Φεστιβάλ όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Νίκος Καραθάνος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ.α.Σε αυτό το σύγχρονο πρόσωπο της διοργάνωσης ανταποκρίνεται και μία 10ωρη παράσταση – εμπειρία κατά την διάρκεια της οποίας θα υπάρχει φαγητό και πάρτι.
Εκτός από την χιπ χιπ ενότητα της Πειραιώς 260, η Μικρή Επίδαυρος θα φιλοξενήσει παραστάσεις μουσικής και μουσικού θεάτρου που καλύπτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα, από μπαρόκ μέχρι ηλεκτρονική. Το Ηρώδειο θα υποδεχτεί σπουδαίους καλλιτέχνες από τους χώρους της τζαζ, της κλασικής και της σύγχρονης μουσικής και αλλά και του χορού. Σπουδαίες ορχήστρες, μεγάλοι μαέστροι, διάσημοι τζαζ μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Γουίντον Μαρσάλις, Μαξ Ρίχτερ κ.α. αλλά και αγαπημένοι έλληνες καλλιτέχνες (Γιάννης Αγγελάκας, Μόνικα κ.α) θα δώσουν το παρών με τις παραστάσεις που θα δώσουν στην σκιά της Ακρόπολης.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή που παραδοσιακά ανοίγει το Ηρώδειο στο Φεστιβάλ «κατεβαίνει» φέτος στο ρωμαϊκό θέατρο με Ριγκολέττο και Τόσκα, ενώ, στον ίδιο χώρο (όπου φαίνεται να ενισχύεται έντονα η σύγχρονη μουσική) περιμένουμε ακόμα τη βέλγικη υπερομάδα των C de la B και του Αλέν Πλατέλ να παρουσιάσουν την εκρηκτική παράσταση C(H)ŒURS 2020, υπό τους ήχους του Βέρντι και του Βάγκνερ, αλλά και ιστορικά σύνολα όπως η Κρατική Ορχήστρα της Δρέσδης ή η κορυφαία στον κόσμο Orchestre Révolutionnaire et Romantique που γιορτάζει τα 30 χρόνια, φιλοδοξώντας να ερμηνεύσει στο Ηρώδειο όλες τις συμφωνίες του Μπετόβεν.
Παράλληλα, εγκαινιάζονται μια νέα ενότητα εργαστηρίων για παιδιά στην Επίδαυρο, η ενότητα «Πρόλογος» που θα λαμβάνει χώρα πριν τις εκδηλώσεις της Πειραιώς 260, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και αναλύσεις αλλά και η «Πλατεία» που δεν θα είναι άλλη από τον χώρο συνάντησης, χαλάρωσης και διαλόγου του κοινού μετά το τέλος της κάθε παράστασης.