Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μοιάζει να φωνάζει στον Μάριο Ντράγκι. Οι αναφορές του διοικητή της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα τον έβγαλαν από τα ρούχα του | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση – Επεισόδιο Τσακαλώτου με Ντράγκι

Διορία δύο εβδομάδων για Ελληνικό και πλειστηριασμούς έδωσαν οι Θεσμοί. Βρυξέλλες και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί έως τον Μάρτιο. Γιατί ο υπουργός Οικονομικών τσακώθηκε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ
Protagon Team

Διορία δύο εβδομάδων έδωσαν στην Ελλάδα οι Θεσμοί -δηλαδή, μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group- προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Ηταν μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, η οποία εδώ και εβδομάδες, από τις αρχές Δεκεμβρίου, πανηγυρίζει για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης…

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους οι Θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα, σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος, αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ένταση σημειώθηκε μεταξύ του έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για δύο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι, προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι Θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης, έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοσή τους, όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε. Μάλιστα η ένταση ήταν τέτοια που οι Τσακαλώτος και Ντράγκι χρειάστηκε να απομονωθούν σε μια μικρή αίθουσα για να λύσουν τα ζητήματα χωρίς να τους ακούν οι υπόλοιποι.

Μετά το επεισόδιο, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιχείρησε να το «μαζέψει» λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα, ότι τα νέα είναι καλά και πως δεν απομένει παρά η εκταμίευση της δόσης. Ο δε Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι «συνηθισμένο» στις συνεδριάσεις να υπάρχουν «ζωηρές» συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μετά και το πιθανολογούμενο πράσινο φως από το EuroWorking Group θα πρέπει το θέμα να πάει στα κράτη-μέλη, με τη Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Νωρίτερα το Bloomberg είχε προαναγγείλει το τι επρόκειτο να γίνει.

Συγκεκριμένα, σε ανταπόκρισή του προεξοφλούσε πως Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει στο Eurogroup της Δευτέρας την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς υπήρχαν ακόμα ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που είχε στην κατοχή του το πρακτορείο.

Τα δυο θέματα, όπως μετέδωσε και το kathimerini.gr, που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται ακόμα η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. Βρυξέλλες και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στις 26 Φεβρουαρίου.

Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μη δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg.