«Ούτε οι υγειονομικοί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊο». «Οι υγειονομικοί γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο».
Είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που εμφανίστηκαν κυρίως στο Διαδίκτυο, σε ενημερωτικές (εντός και εκτός εισαγωγικών) ιστοσελίδες και στα social media, προκειμένου να «τεκμηριώσουν» τις αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου, παραμονές μάλιστα της άφιξης των πρώτων παρτίδων στη χώρα μας και της έναρξης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού.
Ο λόγος προφανής: αν δεν θέλουν να το κάνουν οι υγειονομικοί, γιατί να πάει να το κάνει ο απλός πολίτης;
Στην κυβέρνηση πάντως, κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων όσον αφορά την υποτιθέμενη απροθυμία των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο.
Και αυτό την ώρα που πηγές της ΠΟΕΔΗΝ «κατεβάζουν» στο 20% το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή πρόθεση να εμβολιαστούν.
Η πραγματικότητα ωστόσο, φαίνεται πως είναι διαφορετική, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λέει «ναι» στο εμβόλιο, δίνοντας το παράδειγμα για τους υπόλοιπους εργαζομένους και τους απλούς πολίτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός Οpen, σε ποσοστό 70-75% οι γιατροί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τις όποιες επιφυλάξεις να εκφράζονται κυρίως από τους διοικητικούς υπαλλήλους (και εκείνους των οικονομικών υπηρεσιών) των νοσοκομείων.
Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και η πρώτη ομάδα του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ένα ποσοστό άνω του 70% – 75% των γιατρών του ΕΣΥ έχει ήδη εγγραφεί για να εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι το σύνολο των υγειονομικών θα αποτελέσουν παράδειγμα για τους πολίτες στο θέμα του εμβολίου.
Ομοίως, ο διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης, δήλωσε ότι το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών στην κλινική του ανταποκρίθηκαν θετικά, με το αντίστοιχο ποσοστό στους ειδικευόμενους (και άρα νεότερους) γιατρούς να είναι κατά πολύ χαμηλότερο.
«Τα νούμερα που έχει το υπουργείο Υγείας από την καταγραφή για τον εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ενθαρρυντικά. Στους γιατρούς ξεπερνάει το 70% η δήλωση συμμετοχής στον εμβολιασμό», υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι η δήλωση συμμετοχής γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία διεξαγωγής του εμβολιασμού στα νοσοκομεία.
Η ίδια επισήμανση έγινε και κατά τη διάρκεια της διπλής σύσκεψης (εδώ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Οπως αναφέρεται, στη σύσκεψη σημειώθηκαν τα μεγάλα ποσοστά θετικής απόκρισης των υγειονομικών στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που στέλνει, με το θετικό τους παράδειγμα, ένα μήνυμα για την πορεία της όλης προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο.
Σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν, ανέφερε από την πλευρά του και ο καθηγητής Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε γνωστό ότι εκπονείται «και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό».
«Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο.
Πολύ λίγοι το έκαναν», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.
«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να σκεφτεί, εφόσον προκύψουν προβλήματα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης γραμμής. Και υπάρχει το νομικό καθεστώς. Ο νόμος 1682/2020 δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιβάλει εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, αλλά και εμβολιασμό. Αν εμείς γίνουμε πηγή διάδοσης της νόσου, αυτοαναιρούμαστε. Αν το ιατρικό Σώμα δεν αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα Μητσοτάκη για να ξεπεραστούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις
Κάλεσμα στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες, απηύθυνε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν και οι τελευταίες ενστάσεις από μερίδα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Εκτίμηση του Πρωθυπουργού ήταν πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό, ενώ για μία ακόμα φορά στάθηκε στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων.
«Θα εμβολιαστώ και εγώ από τους πρώτους και μετά θα έχουμε μια σταθερή ροή. Πρώτα απ’ όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί, ειδικά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα εμβολιαστούν», παρατήρησε χαρακτηριστικά για να καταλήξει στις δηλώσεις του από το νοσοκομείο των Γιαννιτσών:
«Εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ».