Οκτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπέβαλαν πρόταση με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου πανεπιστημιακού φορέα στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων Erasmus+ στις 28 Φεβρουαρίου 2019, πρόταση με τίτλο «CIVIS – Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης (European Civic University)».
Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille Université (Γαλλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου (Ρουμανία), το Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο), το Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία), το Sapienza Università di Roma (Ιταλία), το Stockholms Universitet (Σουηδία) καθώς και το Eberhard-Karls-Universität Tübingen (Γερμανία), αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία τόσο στους φοιτητές όσο και στους καθηγητές να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις όλων των παραπάνω με την ίδια ελευθερία που χρησιμοποιούν τις δικές τους.
Σημαντικό στοιχείο της συμμαχίας αυτής μεταξύ των παραπάνω πανεπιστημίων αποτελεί η γεωγραφική τους κατανομή, από τον Βορρά προς τον Νότο και από τη Δύση προς την Ανατολή. Προτεραιότητα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.
Στον πυρήνα όλων βρίσκεται το λεγόμενο «τρίπτυχο της γνώσης» που απαρτίζεται από την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία καθώς και η πρόκληση της επίτευξης της ελεύθερης πρόσβασης σε επιστημονικούς και πολιτειακούς πόρους, βασιζόμενοι στις αρχές της ανοικτής και προσβάσιμης επιστήμης (Open Science) και των ελεύθερων εκπαιδευτικών πόρων (Open Educational Resources).
Το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης έχει στόχο να ενεργεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής του επιρροής. Σε παγκόσμιο επίπεδο το CIVIS θέλει να γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή της Μεσογείου και στην Αφρική στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, καθώς το μέλλον της Ευρώπης και της Αφρικής είναι αλληλένδετο. Με τη διασφάλιση λοιπόν της γεωγραφικής κατανομής στον χώρο Βαλτικής – Μεσογείου – Μαύρης Θάλασσας θα ωφελήσει και τις δύο ηπείρους μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο ιστότοπό του, «το CIVIS θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου οράματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη και θα αναπτύξει το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης του με αυτή τη φιλοδοξία».