Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις εναντίον της πρόθεσής του να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.
«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει την Αγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο.
Μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος της Τουρκίας τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, στον γνώριμο προκλητικό του τόνο.
Απαντώντας στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα αλλά και την UNESCO που προχώρησαν σε παρεμβάσεις κατά της μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους χώρους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγία Σοφία, σημαίνουν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Παρεμβάσεις εναντίον της μετατροπής του ναού, έκαναν εκτός από τις ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.
«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός. Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», είπε η Ζαχάροβα.
«Ενα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.