Μια χαρούμενη σελφι του ζευγαριού, λογικά προτού μάθουν για την πανδημία που έχει ξεσπάσει |
Επικαιρότητα

Επλεαν για εβδομάδες στον Ατλαντικό, χωρίς να ξέρουν για τον κορονοϊό

Ενα νεαρό ζευγάρι πάνω στο ιστιοπλοϊκό τους, ζούσε για ένα μήνα περίπου το όνειρο του στον Ατλαντικό όσο ο υπόλοιπος κόσμος παρέλυε. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και χωρίς τηλεφωνικό σήμα ή σύνδεση στο Διαδίκτυο, απολάμβαναν το απέραντο μπλε του ωκεανού, χωρίς καν να γνωρίζουν για την πανδημία. Εμαθαν την αλήθεια μόνο όταν πλησίασαν τις ακτές της Γουαδελούπης, στην Καραϊβική, στα τέλη του Μαρτίου
Protagon Team

«Μείνετε σε επαφή, αλλά αφήστε τα κακά νέα για όταν γυρίσουμε». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησαν τους συγγενείς τους ο Ράιαν Οσμπορν και η Ελενα Μανιγκέτι, προτού αναχωρήσουν για το ταξίδι των ονείρων τους. Μετά από βαθιά σκέψη, το ζευγάρι από το Μάντσεστερ αποφάσισε να παρατήσουν τις δουλειές τους και να ακολουθήσουν το όνειρο τους. Ετσι, αγόρασαν ένα σκάφος και αποφάσισαν απλά να… πλεύσουν. Από τις Κανάριες Νήσους, μέχρι την Γουαδελούπη, που ανήκει στην Γαλλία, αλλά βρίσκεται στην Καραϊβική.

Τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, λοιπόν, άνοιξαν πανιά και άρχισαν να διασχίζουν τον Ατλαντικό. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και χωρίς τηλεφωνικό σήμα ή σύνδεση στο Διαδίκτυο, απολάμβαναν το απέραντο μπλε του ωκεανού, χωρίς καν να γνωρίζουν για την πανδημία.

Είχαν ακούσει για έναν μυστηριώδη ιό, κάπου στο εσωτερικό της Κίνας, αλλά δεν είχαν φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Μπορεί να τους αδικήσει κανείς; Εβδομάδες πέρασαν, μέχρι που κατάλαβαν πως κάποια νησιά της Καραϊβικής είχαν κλείσει τα σύνορα τους, μα απλώς θεώρησαν πως επρόκειτο για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο.

Εμαθαν την αλήθεια για τον κορονοϊό μόνο όταν πλησίασαν τις ακτές του εξωτικού παραδείσου, στα τέλη του Μαρτίου και όπως ήταν λογικό, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Το σοκ ήταν μεγάλο, ειδικότερα για την Ελενα, που παρότι διέμενε στο Μάντσεστερ, κατάγεται από την Λομβαρδία, στην βόρεια Ιταλία

«Θυμάμαι τον Ράιαν να μου διαβάζει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών, όσο ο ήλιος ανέτειλε, πίσω στον ορίζοντα», είπε η Ιταλίδα στον Telegraph. «Αμέσως πήρα τηλέφωνο την οικογένεια μου και ρώτησα αν είναι καλά και να μου πουν κατευθείαν αν κάποιος έχει κολλήσει τον ιό ή έχει πεθάνει»

Ο Ράιαν παρατηρεί ένα από τα ψάρια του Ατλαντικού

Αφότου πληροφορήθηκαν επαρκώς για το τι συνέβαινε στον έξω κόσμο, έπρεπε να ασχοληθούν με την δική τους πραγματικότητα και το νέο πρόβλημα που μόλις είχε παρουσιαστεί. Πώς θα έφταναν στην ξηρά, αν όλα τα κοντινά τους κράτη είχαν κλείσει τα σύνορα τους;

Αποφάσισαν πως πολύ δύσκολα θα κατάφερναν να «δέσουν» στην Γουαδελούπη και κατευθύνθηκαν προς στο μικροσκοπικό νησί-κράτος της Γρενάδα, αλλά ούτε εκεί τους επιτράπηκε η είσοδος.

Δοκίμασαν την τύχη τους και στην Μπέκια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό κρατίδιο Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, όπου χρειάστηκε να αποδείξουν πως δεν έρχονται από την Ιταλία ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά βρίσκονται στα ανοιχτά εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Με την χρήση της δορυφορικής συσκευής του σκάφους, τα κατάφεραν και αυτήν την στιγμή είναι σώοι και αβλαβείς στην Μπέκια, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Αν χρειαστεί να περάσουν το καλοκαίρι στην Καραϊβική, τότε θα έχουν μία ακόμη έγνοια στο μυαλό τους: τους τυφώνες, που συχνά «χτυπούν» εκείνες τις περιοχές.

Κάπως έτσι, το ταξίδι του ζευγαριού πήρε μία αναπάντεχη τροπή. Μπορεί να μην κατάφεραν να εξερευνήσουν τη Γουαδελούπη, όμως όλοι οι συγγενείς τους είναι προστατευμένοι στα σπίτια τους και επιπλέον, έχουν να λένε πως έκαναν το καλύτερο «social distancing», χωρίς καν να προσπαθούν.