Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, αλλά η Ευρώπη παραμένει ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία | REUTERS/Vincent Kessler
Επικαιρότητα

Επιτάχυνση μέτρων κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της ΕΕ

Την επιτάχυνση των εργασιών στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή- ώστε να εγκριθεί το συντομότερο σειρά μέτρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον συντονισμό των κρατών-μελών κατά της τρομοκρατίας- αποφάσισαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ
Protagon Team

Οι επιπτώσεις των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν τις Βρυξέλλες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 28 υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου τα κράτη-μέλη αφενός να καταδικάσουν το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα της Τρίτης στο αεροδρόμιο και το μέτρο των Βρυξελλών. Επίσης, για να εκφράσουν την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον βελγικό λαό και, αφετέρου, να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ετσι, την επιτάχυνση, το συντομότερο, των εργασιών στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, ώστε να εγκριθεί σειρά μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τον συντονισμό των κρατών-μελών κατά των τζιχαντιστών και της τρομοκρατίας, αποφάσισαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης – και μεταδίδει η «Ναυτεμπορική» με ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες – τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία σχετικά με:

Οπως επεσήμανε ο γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, μόνο ενωμένη και με απόλυτο συντονισμό η ΕΕ θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Εάν δεν το κάνει, όπως είπε, θα έλθουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, γιατί καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε στην πρόταση για τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Για την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την πρόταση εντός του Απριλίου. Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα κέντρα καταγραφής σχετικά με τη λήψη αποτυπωμάτων των προσφύγων. Οπως είπε, σε όλα κέντρα καταγραφής (hotspots) στην Ελλάδα και στην Ιταλία θα σταλούν το συντομότερο ειδικοί εμπειρογνώμονες στον εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων, γιατί χιλιάδες πλαστά διαβατήρια της Συρίας, βρίσκονται στα χέρια τζιχαντιστών.

Τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν, επίσης, τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να καταπολεμηθεί η προπαγάνδα των τζιχαντιστών μέσω διαδικτύου. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν οι κρατικές αρχές με τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ.

Οπως επεσήμανε ο έλληνας επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τους υπουργούς να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Κομισιόν τόσο για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα όσο και στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε, επίσης, από το Συμβούλιο να εγκρίνει, μέχρι τον Ιούνιο, ως έχει, την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση του ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

«Να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τόσκας

«Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με βάση τις κοινωνικές επιδιώξεις και όχι εναντίον των κοινωνικών επιδιώξεων. Η απομόνωση έως τώρα δεν έχει προσφέρει. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην οποία φυσικά είμαστε όλοι απέναντι», συνέχισε ο Νίκος Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και την ανταλλαγή πληροφοριών, εκδήλωσε την υποστήριξη της Ελλάδας για την υιοθέτηση τους, αναφέροντας πως «αυτά τα μέτρα, τα τεχνικά μέτρα διασφάλισης και των ταξιδιωτών και των πολιτών πρέπει να ληφθούν».

Τέλος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και των ΜΚΟ σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε με όλες τις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, γιατί ο στόχος είναι κοινός για την αποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά κάτω από συγκεκριμένους κανόνες».

Δηλώσεις (ασφαλείας) πριν από τη Σύνοδο

«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, o ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, «στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.

«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος καλώντας τα κράτη-μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) τα οποία εκκρεμούν.

«Πρέπει να συζητήσουμε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης να είναι «περισσότερη και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς κατά πόσο κινδυνεύει η ζώνη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ωστόσο, «η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων δεν θα μας κάνει ασφαλέστερους ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους Ευρωπαίους».

Εκκληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβουν δράση κατά της τρομοκρατίας απηύθυνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει -το ταχύτερο- το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής των στοιχείων επιβατών των αερομεταφορών (PNR) καθώς και μέτρα εναντίον της εμπορίας όπλων.

Οπως είπε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, «το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού του συμβουλίου, ήταν αυτό της σταθερής επιμονής της Γαλλίας σε διάφορες αποφάσεις που αφορούν το ευρωπαϊκό PNR, που ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί, τον αγώνα εναντίον της εμπορίας όπλων και τις ανταλλαγές δεδομένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα». Ακόμη, ο Λε Φολ κάλεσε να προχωρήσουν τα «μέτρα εφαρμογής ελέγχων στα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων  στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Αυτό έχει στόχο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οι απαιτήσεις της Γαλλίας, οι οποίες εξάλλου υποστηρίζονται και από τη Γερμανία, να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο Λε Φολ. Κατά τον γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, «πρέπει οι ανταλλαγές δεδομένων του χώρου Σένγκεν να γίνονται από όλους ώστε να μπορούμε να διεξαγάγουμε έναν συντονισμένο και συγκροτημένο αγώνα σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Για εκτεταμένο δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη προειδοποίησε ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ, στον απόηχο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.