Αποψιλωμένο τροπικό δάσος στη Βραζιλία | EPA/MARCELO SAYAO
Επικαιρότητα

Επιταχύνεται η αποψίλωση του Αμαζονίου επί Μπολσονάρο

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης, ακόμη και αν θυσιάσει τον πνεύμονα του πλανήτη
Protagon Team

Ραγδαία αύξηση στον ρυθμό αποψίλωσης του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο καταγράφηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, μια μεταβολή που μάλλον σχετίζεται με την διακηρυγμένη πρόθεση του νέου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο για «ανάπτυξη» της περιοχής.

Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη ανήλθε τον Ιούνιο σε συνολικά 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Χίου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αποψίλωση τον Ιούνιο είναι κατά 88,4% μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σημαντική ήταν η αύξηση και τον Μάιο (+34%) σε σχέση με το 2018, όπως σημειώνει ο Guaridian.

Αν και ακόμη προκαταρκτικά, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο επίσημος ετήσιος αριθμός, ο οποίος αφορά το 12μηνο που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου, θα ξεπεράσει το περσινό μέγεθος.

Τους πρώτους 11 μήνες της περιόδου, η αποψίλωση είχε ήδη φθάσει τα 4.565 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η έκταση αυτή είναι περίπου το μισό της Κρήτης.

Η περίοδος των βροχών, που διήρκεσε ως τον Απρίλιο, φαίνεται ότι συγκράτησε τον ρυθμό, ο οποίος επιταχύνθηκε εκ νέου τον Μάιο, όταν άρχισε η ξηρή περίοδος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι δηλώσεις του Μπολσονάρο ενισχύουν τους υλοτόμους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την καταστροφή του δάσους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος θέλει να αναπτυχθεί η περιοχή του Αμαζονίου και επικρίνει τη βραζιλιάνικη υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας διότι, κατά την άποψή του, επιβάλλει υπερβολικά πρόστιμα. Επισήμως η κυβέρνηση παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του δάσους.

Στην επικράτεια της Βραζιλίας βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η προστασία του οποίου θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.