Επιβάτες στο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Κινγκς Κρος | REUTERS/Henry Nicholls
Επικαιρότητα

Επιστήμονες προειδοποιούν τον Τζόνσον να μην αρθούν τα μέτρα όσο «καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να καταργήσει μάσκες και άλλους περιορισμούς, καταγράφει ρεκόρ εξαμήνου στα κρούσματα
Protagon Team

Επιστήμονες διεθνούς κύρους κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της με βάση την οποία τη Δευτέρα 19 Ιουλίου θα αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην Αγγλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή της η ομάδα των διεθνών επιστημόνων εξηγεί ότι θέλει «να σημάνει συναγερμό» για την «επικίνδυνη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λονδίνου, που θα μπορούσε να αυξήσει εκθετικά τις μολύνσεις.

Τη Δευτέρα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει από τις 19 Ιουλίου σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να «αποκαταστήσει τις ελευθερίες» ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή» για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο (και πλέον σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα). Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.

«Η σημερινή στρατηγική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας, όχι μόνος στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες», προειδοποιούν, παρακαλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να ξανασκεφθεί κατεπειγόντως» το σχέδιό της.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να φτάσει σε «τρομακτικούς αριθμούς», ζητώντας από τον πληθυσμό να μην εφησυχάζει. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», υπογράμμισε, λίγες ώρες αφότου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι είναι «πάρα πολύ πιθανόν» να έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα.