Φωτογραφία από παλαιότερη συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε η Αθήνα – Νέες απειλές Τσαβούσογλου

Το «Oruc Reis» θα κινηθεί δυτικότερα, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ηρθε η ώρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την Τουρκία, εκτιμά η Αθήνα. Πλήρης αλληλεγγύη Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο. Τι δήλωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής
Protagon Team

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλούσε με συνέχιση του πλου του «Οruc Reis» δυτικότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας –δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, στην περιοχή που οριοθετήθηκε από την πρόσφατη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία– η Αθήνα ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μοναδικό θέμα συζήτησης την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στόχος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η επίσπευση –χειροπιαστών– κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, καθώς, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ετοιμάζεται για πολύμηνη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε νέες έρευνες έως το τέλος Αυγούστου σε περιοχές που κατά κύριο λόγο παραπέμπουν σε αυτές που «οριοθετήθηκαν» πρόσφατα στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρήσει να μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.

«Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί. Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε εκείνη την περιοχή», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Η Κομισιόν δηλώνει ότι στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδα και Κύπρο, και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προηγήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις (δείτε εδώ τι συζητήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και εδώ με τη Φώφη Γεννηματά).

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζεται ότι σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.