Εν μέσω ποικίλων σχολίων για την άτυπη τριμερή Αθηνας – Αγκυρας – Βερολίνου παραμονές του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και στον απόηχο των σκληρών δηλώσεων Μητσοτάκη – Μακρον για την τουρκική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (εδώ και εδώ), η Τουρκία φαίνεται ότι περνά από τα λόγια στις πράξεις, δείχνοντας την απόλυτη περιφρόνησή της για τις προειδοποιήσεις Αθηνών και Λευκωσίας και τις… συστάσεις της Ευρώπης.
Ετσι, χωρίς χρονοτριβή, ανακοίνωσε με NAVTEX (δείτε τη κάτω μαζί με τον σχετικό χάρτη) γεώτρηση από το ερευνητικό πλοίο-καμάρι του Ερντογάν, Γιαβούζ, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου! Και το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνουν Ελλάδα, Κύπρος και ΕΕ αν το τουρκικό πλοίο «κατέβει» στην περιοχή και αρχίσει τις έρευνες.
NAVTEX 0950/20
TURNHOS N/W : 0950/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 JUL-18 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N – 031 45.73 E
34 06.13 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 57.80 E
33 56.18 N – 031 45.73 E
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z AUG 20.
Η ενέργεια αυτή της Αγκυρας έρχεαι μετά την αποκάλυψη της άτυπης τριμερούς συνάντησης Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας στο Βερολίνο, από τον ίδιο τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (με προφανή στόχευση να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση).
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο
«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος» ήταν το σχόλιό του, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε ότι ο διάλογος με την Τουρκία δυσκολεύει εξαιτίας της απόφασης για την Αγία Σοφία (εδώ).
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ
Οσον αφορά το παρασκήνιο της τριμερούς, αρχικά, κατά πληροφορίες, είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και στον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Καγκελαρίας, Γιαν Χέκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Χέκερ προσκάλεσε στη συνάντηση και τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, με το σκεπτικό ότι το θέμα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών ήταν η Τουρκία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ετσι, για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν, οι οποίοι άλλωστε οργάνωσαν προ ημερών και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν (εδώ).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προετοιμασία εκείνης της επικοινωνίας ενδεχομένως να συνέβαλε και ο διπλωματικός σύμβουλος της Μέρκελ, παρά τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ότι δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές.
Η ουσία είναι ότι όπως έλεγε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τηλεφώνημα στον Ερντογάν «έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι σύμβουλοί μας μπορούν να μιλάνε…».
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε (σε δηλώσεις στο Star) αυτονόητη τη δυνατότητα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να ζητάει διευκρινίσεις από όλες τις πλευρές και ότι είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές.
Από εκεί και πέρα, όμως, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, δεν μπορεί η Τουρκία να το εμφανίζει ως διάλογο για να αποτινάξει το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της.
Ενόχληση για τη δημοσιοποίηση από Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική πλευρά στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας που διακόπηκαν το 2016, υπό τον όρο να σταματήσει η πίεση στα σύνορα με τις μεταναστευτικές ροές και οι ανακοινώσεις της Αγκυρας περί ερευνών-γεωτρήσεων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η πρόταση του Βερολίνου συνάντησε την αντίδραση του κ. Καλίν, γεγονός που ίσως εξηγεί και την ενέργεια του του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει δημοσίως την άτυπη τριμερή.
Με τη σειρά τους, πηγέ της κυβέρνησης σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες. Και προσθέτουν πως σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να παραμένουν ανοιχτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως.
Είναι, επίσης, απολύτως σαφές ότι η δημοσιοποίηση της συνάντησης έχει ενοχλήσει την Αθήνα, καθώς αυτή ήταν σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Η αποκάλυψη της τριμερούς προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ να επιτίθεται στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή της συνάντησης από διαρροές και κυρίως την τουρκική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, η Χ. Τρικούπη επαναλαμβάνει το αίτημά της για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ενημέρωση για το περιεχόμενο της τριμερούς ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μακρόν: Μην αφήνετε τον Ερντογάν να «αλωνίζει» στη Μεσόγειο
Σε αντίθεση με το Βερολίνο που προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας Ελλάδος – Τουρκίας τηρώντας ταυτόχρονα μία πιο συγκρατημένη στάση έναντι της Αγκυρας, το Παρίσι μέρα με τη μέρα σκληραίνει τη ρητορική του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Tην παραμονή της εθνικής εορτής της Γαλλίας, της 14ης Ιουλίου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τα γεωπολιτικά θέματα της Μεσογείου και να μην αφήσει σε «άλλες δυνάμεις» το μέλλον της περιοχής.
«Η περιοχή της Μεσογείου θα είναι η πρόκληση των προσεχών ετών όσο οι παράγοντες κρίσης που συνδυάζονται εκεί είναι πολλοί: αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, συγκρούσεις μεταξύ παρόχθιων χωρών, αποσταθεροποίηση της Λιβύης, μετανάστευση, διακίνηση, πρόσβαση στους πόρους», σημείωσε ο Μακρόν σε ομιλία του προς τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Η Ευρώπη, τόνισε, «πρέπει να επανακαθορίσει εκεί τον ρόλο της και τη θέση της, χωρίς αφέλεια, χωρίς εφησυχασμό. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον μας να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις».
Ο Μακρόν όμως δεν μένει μόνο στα λόγια και μετά το «μην αφήνετε την Τουρκία να αλωνίζει στη Μεσόγειο» προς τους ομολόγους του, εντείνει την γαλλική παρουσία την περιοχή επισπεύδοντας τις έρευνες στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Η κίνηση αυτή συνοδεύεται και από περιπολίες γαλλικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθκε κλιμάκιο της Total με επικεφαλής τον Μπερνάρ Κλεμάν, αντιπρόεδρο του τμήματος Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της γαλλικής εταιρείας, ο οποίος μετέφερε τη βούληση της γαλλικής πλευράς να δρομολογηθούν άμεσα οι έρευνες.