Τριάντα έξι ώρες μετά την πολυσυζητημένη επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι, ξημερώματα Τετάρτης, για την εκκένωση τριών καταλήψεων και η όλη προβληματική έχει επικεντρωθεί σε ένα όνομα που ως τώρα συνηθίζαμε να διαβάζουμε σε ειδήσεις σχετικές με το σινεμά: ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, η σύζυγός του Ερση Σπαρτιώτη καθώς και οι δύο γιοι του βρέθηκαν, ίσως άθελά τους, πρωταγωνιστές στην επεισοδιακή επιχείρηση της εκκένωσης του κτιρίου της οδού Ματρόζου 45, σε μια παράξενη υπόθεση για την οποία η Αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες για υπέρμετρη βία ακόμα και καταπάτησης του συνταγματικού δικαιώματος του ασύλου της κατοικίας.
Από την ΕΛ.ΑΣ υποστήριξαν εξ αρχής ότι οι δύο γιοι του κ. Ινδαρέ, 23 και 26 ετών, συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους ως μέλη της παρακείμενης κατάληψης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πρόσβασης των ΜΑΤ στο επίμαχο κτίριο της Ματρόζου 45. Ο δε σκηνοθέτης συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη των παιδιών του. Η σύζυγος και μητέρα είχε καταγγείλει από νωρίς αστυνομική αυθαιρεσία – χαρακτηριστική η δήλωσή της «είδα τα ΜΑΤ να πατούν στο κεφάλι τον γιο μου» (εδώ).
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος, ο πρώτος για αντίσταση κατά της αρχής και οι δύο γιοι του για συμμετοχή στην κατάληψη. Αλλοι έξι, συλληφθέντες από τις άλλες δύο καταλήψεις, οδηγήθηκαν επίσης στην Ευελπίδων.
Οι συνήγοροι των τριών, ωστόσο, επέμειναν ότι ούτε τα παιδιά, ούτε βεβαίως ο σκηνοθέτης δεν είχαν συμμετοχή στην κατάληψη και πως δεν προκάλεσαν επεισόδια με τους αστυνομικούς. «Δεν υπάρχει καμία σχέση και καμιά συμμετοχή στην κατάληψη. Ο πατέρας και οι δύο γιοι συνελήφθησαν στο σπίτι τους και αφού προηγουμένως είχαν αρνηθεί την είσοδο στην οικία τους σε αστυνομικούς χωρίς αστυνομική παραγγελία. Κατά την άποψή μας η στάση τους αυτή δημιούργησε το έναυσμα, την αφετηρία ώστε να δημιουργηθεί αντιπαράθεση σφοδρή, να συλληφθούν και να βρεθούν με μία δικογραφία στην πλάτη» τόνισε χαρακτηριστικά, έξω από τα δικαστήρια, ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.
Ως αποδεικτικό στοιχείο η πλευρά της οικογένειας Ινδαρέ επικαλείται τις μαρτυρίες τουλάχιστον δέκα αυτοπτών, ανάμεσα στους οποίους και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση τού υπό κατάληψη κτιρίου της Ματρόζου 45, ο πατέρας και οι δύο γιοι του βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, δίπλα, απ’ όπου παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, χωρίς να έχουν σχέση με την παρακείμενη κατάληψη.
Το ίδιο δήλωσε μιλώντας στο kathimerini.gr και η σύζυγος και μητέρα των τριών συλληφθέντων. «Οι καταληψίες, 5 – 6 τον αριθμό, διέφυγαν με τρόπο που δεν γνωρίζω να σας πω. Οι αστυνομικοί που τους καταδίωξαν ανέβηκαν στην ταράτσα και αντικρίζοντας τους δύο γιους μου νόμιζαν ότι ήταν άτομα από το διπλανό ακίνητο. Ο σύζυγός μου ήταν με τις πιτζάμες, τα παιδιά μου με τις παντόφλες τους, είναι αδύνατο να μετείχαν στην κατάληψη», είπε η κυρία Σπαρτιώτη.
Σχετικά με την παρατήρηση των αστυνομικών, ότι στα ρούχα των δύο νεαρών βρέθηκαν μπογιές όμοιες με εκείνες που πετούσαν οι καταληψίες της Ματρόζου 45, η κυρία Σπαρτιώτη απάντησε ότι «βρέθηκαν μπογιές στα ρούχα τους για τον απλούστατο λόγο ότι οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν ήταν λουσμένοι με μπογιά».
Η κυρία Σπαρτιώτη, μιλώντας και στην ΕΡΤ1, είπε ότι τα ΜΑΤ είχαν ζητήσει να μπουν στο σπίτι για να καταδιώξουν τους καταληψίες και ότι δεν τους άφησαν επειδή δεν είχαν σχετικό ένταλμα όταν τους ζητήθηκε. «Λίγο αργότερα ακούσαμε βήματα στην ταράτσα. Οταν πήγαν (τα παιδιά και ο σκηνοθέτης) να δουν τι συμβαίνει, τους πλάκωσαν στο ξύλο. Μετά τους είδα μπρούμυτα δεμένους».
Από την ΕΛ.ΑΣ πάντως επέμειναν ότι υπήρχε εισαγγελικός λειτουργός στο πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η εισαγγελέας που παρίστατο στην επιχείρηση της Αστυνομίας στο Κουκάκι ήταν η Γεωργία Καναράκη. Η κυρία Σπαρτιώτη είπε ότι εισαγγελέας ήρθε σε δεύτερο χρόνο στο σπίτι τους.
Τι υποστήριξε η Αστυνομία για τους τρεις
Για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος είχε αναφέρει το βράδυ της Τετάρτης:
«Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιους του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.
»Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.
» Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.
»Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.
»Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.
»Και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».
Ως υποστηρικτική πάντως της αθωότητας των δύο γιων του κ. Ινδαρέ χαρακτηρίστηκε από παρατηρητές και ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου από άτομα που συστήθηκαν ως οι καταληψίες του κτιρίου της Ματρόζου 45. Οι συντάκτες της ανάρτησης, υποστήριξαν ότι οι δύο νέοι που συνελήφθησαν δεν είχαν σχέση με την κατάληψη. Κατηγόρησαν δε τους αστυνομικούς ότι αφού δεν «εντόπισαν τους αντιστεκόμενους και τις αντιστεκόμενες», όπως αυτοπροσδιορίστηκαν, «αναγκαστήκαν να τους κατασκευάσουν στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων».
Εφόσον τελικά οι δύο νεαροί της οικογένειας Ινδαρέ δεν είχαν σχέση με την κατάληψη, δεν είναι μόνο εκτεθειμένη η ΕΛ.ΑΣ, τουλάχιστον ως προς τα όσα ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπός της περί συμμετοχής τους, αλλά και πολιτικοί που έσπευσαν να χλευάσουν τα παιδιά. Χαρακτηριστική περίπτωση του Μάκη Βορίδη που το πρωί της Πέμπτης έλεγε (εδώ) στον Alpha: «Ηταν δίπλα ο μπαμπάς με τη μαμά, οι δύο γιοι ήταν μέλη του διπλανού σπιτιού, το οποίο προφανώς ήταν άδειο και εγκαταλελειμμένο, είχαν μεγαλώσει την περιουσία τους και είχαν στείλει τα παιδιά να κοιμούνται εκεί. Επαιρναν τσάμπα ρεύμα και μια χαρά. Κατάληψη ταξική, αναρχία κλπ, αλλά μεγαλώσαμε και το σπιτάκι μας».
ΚΙΝΑΛ: Να δημοσιοποιηθεί το βίντεο από το drone
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής που κάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο από το drone που παρακολούθησε την όλη επιχείρηση. Ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του:
«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου κατάληψης στο Κουκάκι, δημιουργεί ερωτήματα που άπτονται της συνταγματικής τάξης για τις κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις και αφήνει δημόσιες σκιές.
» Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το μόνον αντικειμενικό στοιχείο, το βίντεο του drone που παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση.
» Αν δεν το κάνει, καταρρίπτεται κάθε κυβερνητική εκδοχή. Και πρέπει άμεσα να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το συμβάν.
» Ταυτόχρονα, οφείλει η αρμόδια Εισαγγελία να ζητήσει τώρα την κατάσχεση αυτού του οπτικού υλικού.
» Η δημοκρατική παράταξη είναι αυτή που υπερασπίστηκε τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, που εμπέδωσε στην πράξη την συνδικαλιστική ελευθερία των αστυνομικών υπαλλήλων και δεν θα επιτρέψει διολίσθηση σε ακροδεξιές λογικές και στοχοποίηση του ρόλου της αστυνομίας».