Σύσκεψη με την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο την αξιολόγηση των δεδομένων για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα και τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.
Με τον δείκτη R πάνω από το 1 και τα αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο, αυξάνονται οι εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Πόρος).
«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι, διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο». «Ο δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν», προειδοποίησε.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού», το οποίο ωστόσο, «είναι πιο ήπιο από το πρώτο», καθώς «δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Και είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη», σημείωσε από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο Mega, o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Aναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, εκτίμησε ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας, διευκρινίζοντας πώς «η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους».
Ανοικτό άφησε επισης το ενδεχόμενο κάποιας «επιδιορθωτικής κίνησης» στην Αττική, όπως «καλύτερη επιτήρηση των μέτρων», λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα. «Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του» εξήγησε.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκτίμησε ότι κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου. Οπως είπε, «αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».
«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου», ήταν η εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη.
Οσο για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο καθηγητής εκτίμησε, ότι υπάρχουν πάνω από 80-90% πιθανότητες να είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο.