Δύο Ρώσοι κρατούν τον Γιουσάκου Μεζάουα, που μόλις έχει επιστρέψει στη Γη | REUTERS/Shamil Zhumatov/Pool
Επικαιρότητα

Επέστρεψε στη Γη ο ιάπωνας μεγιστάνας που γύρισε βίντεο για την… τουαλέτα στο Διάστημα

Ενα εκατομμύριο άτομα παρακολουθούσαν το κανάλι του YouTube, όπου ο επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας, Γιουσάκου Μεζάουα, παρουσίαζε την καθημερινότητα ενός επισκέπτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Protagon Team

Προσεδαφίστηκε με επιτυχία, μετά από 12 ημέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο ιάπωνας μεγιστάνας της μόδας, Γιουσάκου Μεζάουα.

Ο Μεζάουα και ο βοηθός του Γιόζο Χιράνο πάτησαν το έδαφος της στέπας του Καζακστάν τα ξημερώματα της Δευτέρας, μαζί με τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Μισούρκιν.

Ο 46χρονος Ιάπωνας ήταν ντράμερ σε πανκ συγκρότημα και έκανε την περιουσία του με το εμπόριο ειδών μόδας στο Ιντερνετ. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε 1,9 δισ.  δολάρια. Το ταξίδι φέρεται να του κόστισε 88 εκατ. δολάρια.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η πτήση του «τουριστικού» σκάφους Σογιούζ MS-20 ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με αυτήν, η Ρωσιά επέστρεψε στην μπίζνα του διαστημικού τουρισμού μετά από μία δεκαετία αποχής και την παράλληλη άνοδο του ανταγωνισμού από τους Αμερικανούς.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Διάστημα, οι δύο Ιάπωνες ανέβαζαν βίντεο στο YouTube δείχνοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ακόμα και πώς είναι να πλένει κανείς τα δόντια του ή να πηγαίνει στην τουαλέτα («το κατούρημα είναι εύκολο», όπως είπε), σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα.

Σε άλλα βίντεο, έδειξε στους ακόλουθούς του, πώς έπινε τσάι και πώς κοιμόταν.

Το κανάλι παρακολουθούσαν ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο Μεζάουα αιωρείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Υusake Maezawa via Instagram/via REUTERS

Οταν οι δύο τουρίστες και ο κοσμοναύτης έφτασαν στον ISS, στις 8 Δεκεμβρίου, συνάντησαν την επταμελή ομάδα που βρίσκεται ήδη στο Διάστημα, κάνοντας επιστημονικά πειράματα Βιολογίας και Φυσικής.

Αυτό δεν ήταν το τελευταίο διαστημικό ταξίδι για τον μεγιστάνα, που σχεδιάζει να πάρει άλλα οκτώ άτομα μαζί του το 2023, σε μία αποστολή γύρω από τη Σελήνη, στο SpaceX του Ελον Μασκ.

Αυτός και ο βοηθός του είναι οι πρώτοι Ιάπωνες στο Διάστημα μετά την επίσκεψη του δημοσιογράφου Τογιοχίρο Ακιγιάμα, στον σταθμό Μιρ, το 1990.

Μέσα στο 2021, άνθησε ο διαστημικός τουρισμός με τις αποστολές των ΕλονΜασκ, Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον, εγκαινιάζοντας, όπως όλα δείχνουν, μία νέα εποχή, όπου τα διαστημικά ταξίδια ιδιωτών θα είναι συχνά, παρά το τεράστιο κόστος του «εισιτηρίου».

Την αρχή είχε κάνει παλιά η Ρωσία, μεταφέροντας επτά τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από το 2001, σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία.

Ο τελευταίος όμως, είχε πάει το 2009. Μετά τη διακοπή των πτήσεων του διαστημικού λεωφορείου της NASA, οι Ρώσοι σταμάτησαν τις τουριστικές εκδρομές στον ISS διότι οι Αμερικανοί αγόρασαν όλες τις θέσεις του Σογιούζ έναντι 90 εκατ. δολαρίων τη μία, και έτσι δεν υπήρχε κενή θέση για τουρίστες.

Αυτό όμως άλλαξε πέρυσι, όταν το SpaceX άρχισε να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έτσι οι Ρώσοι έχασαν πολύτιμο εισόδημα.

Τα τουριστικά ταξίδια των Ρώσων ξανάρχισαν τον Οκτώβριο, με μία ηθοποιό και ένα σκηνοθέτη που μετέβησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να γυρίσουν σκηνές για την πρώτη ταινία στο Διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή ενός εισιτηρίου σε ρωσικές τουριστικές πτήσεις κυμαίνεται από 50 έως 60 εκατ. δολάρια.