Ο μύθος θέλει τη ζουμερή δεκαετία του ’70, να αναδίνει ερωτισμό και σεξ από κάθε πόρο του φιλήδονου Μανχάταν. Αυτό είναι το σύμπαν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «The Deuce». Με το σενάριο να εστιάζει στην έκρηξη της σεξουαλικής επανάστασης που μοιραία οδήγησε και στην αντίστοιχη εκβιομηχάνισή της, οι ηρωίδες της σειράς κερδίζουν τα λεφτά τους αφού πρώτα κυλιστούν σε φθηνά σεντόνια ξενοδοχείων ημιδιαμονής, ή στα πλατό πορνοταινιών.
Εκτός από το ταλέντο στην υποκριτική λοιπόν, η συγκεκριμένη σειρά απαιτεί και ταλέντο στη φυσικότητα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των πολλών και ποικίλων ερωτικών σκηνών. Και κάπως έτσι, το HBO σκέφτηκε να προσλάβει μία ειδικό, μία σύμβουλο «στενών επαφών» για τα επίμαχα γυρίσματα. Και το όνομα αυτής, Αλίσια Ρόντις.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η συγκεκριμένη ειδικότητα επιστρατεύτηκε για τη δεύτερη σεζόν των γυρισμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ των πρωταγωνιστών.
«Οι σκηνές αυτές είναι άβολες. Το να παίζεις σε τέτοιες στιγμές είναι άβολο. Το μόνο που θέλουμε, είναι να κάνουμε τους πάντες να νιώσουν ασφαλείς» εξηγεί η Αλίσια.
Ολα ξεκίνησαν από την Εμιλι Μιντ, μία από τις βασικές πρωταγωνίστριες της σειράς, η οποία κάποια στιγμή είχε ζητήσει από την παραγωγή να υπάρχει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ένα άτομο με νομικές αλλά και επικοινωνιακές γνώσεις που θα δίνει τα φώτα του σε ό,τι έχει να κάνει με τις σκηνές σεξ.
Καθώς τον τελευταίο καιρό έχει πέσει άπλετο φως σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος των γυναικών, όλοι στην αρχή πίστεψαν ότι δουλειά της Ρόντις θα ήταν να προστατεύει τις γυναίκες ηθοποιούς αν κάποιος παρτενέρ τους δοκίμαζε κάτι εκτός…σεναρίου. Η ίδια όμως διευκρινίζει, ότι στην εποχή του #MeToo, με την κατάσταση πολλές φορές να φτάνει σε υπερβολές και μία απλή χειραψία να μπορεί να παρανοηθεί ως σεξουαλική παρενόχληση, οι άνδρες ηθοποιοί είναι εξίσου αγχωμένοι. Και θέλουν, όσο κάθε άλλη φορά, να είναι παρών ένας «διαιτητής του σεξ», που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώσει πως ο,τιδήποτε συμβαίνει μπροστά στις κάμερες, είναι απολύτως συναινετικό.
«Αν για παράδειγμα σε μία ερωτική σκηνή ο άνδρας έχει έναν επιθετικό ρόλο, συνήθως είναι εκείνος που έχει περισσότερη ανάγκη την καθοδήγησή μου» εξηγεί η ειδικός των στενών επαφών.
Ο κλάδος αυτός, είναι σχετικά νέος, αν και η βιομηχανία του θεάματος μετρά πολλές δεκαετίες. Ο όρος choreography intimacy («χορογραφία οικειότητας») έκανε την εμφάνισή του στα μισά των ’00s, αλλά και πάλι χωρούσε μέσα του πολλές παρεξηγήσεις. Η Ρόντις άλλωστε, δεν λειτουργεί ως ένας αυστηρός και αγχωτικός επιτηρητής: φροντίζει ότι υπάρχει μεν οικειότητα, αλλά όχι παρατραβηγμένη. Το γεγονός ότι και η ίδια είναι ηθοποιός, είναι πολύ βοηθητικό.
Από τότε που ήταν 15 ετών, έχει βιώσει λοιπόν αρκετές ανάρμοστες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια ερωτικών-και όχι μόνο-σκηνών. Χαρακτηριστική είναι μία εμπειρία που απέκτησε όταν άρχισε να δουλεύει πίσω από τις κάμερες και τα φώτα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών για μία θεατρική παράσταση, η Ρόντις έπρεπε να «προπονήσει-χορογραφήσει» δύο ηθοποιούς, σε μία σκηνή που περιλάμβανε χαστούκι και αμέσως μετά, φιλί.
Σκηνοθέτησε το χαστούκι και βγήκε μια χαρά. Ομως οι ηθοποιοί δεν είχαν ιδέα πώς ακριβώς έπρεπε να φιληθούν. Και ναι, όσο επαγγελματίες κι αν είναι, κάτι τέτοιες ώρες ξυπνούν συστολές και φόβοι ντροπαλών γυμνασιόπαιδων. Μέχρι πού δηλαδή μπορεί να είναι ένα φιλί «αληθινό» και πειστικό από καλλιτεχνικής άποψης, χωρίς να θεωρηθεί ότι υπερβαίνει τα όρια;
Και τότε της ήρθε επιφοίτηση: οι ηθοποιοί πρέπει να έχουν ειδικούς συμβούλους για τις ερωτικές σκηνές, όπως ακριβώς έχουν και για άλλα απαιτητικά γυρίσματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι για παράδειγμα οι σκηνές πάλης, φόνου, κτλ.
Ιδρυσε μαζί με συναδέλφους της την εταιρεία Intimacy Directors International και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Προτού όμως βιαστείτε να στείλετε εκεί το βιογραφικό σας, πρέπει να ξέρετε ότι η επιλογή γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια: «Αυτή η θέση είναι τόσο ιδιαίτερη, που αν βάλεις το λάθος άτομο, μπορεί να αποδειχτεί πιο επικίνδυνο από το να μην έχεις κανέναν απολύτως στην επίμαχη σκηνή».
Τι σημαίνει ο τίτλος της σειράς «The Deuce»
Πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι σημαίνει ο τίτλος της συγκεκριμένης σειράς. Οπως αναφέρει σχετικό ξένο δημοσίευμα, πρέπει να αναζητήσουμε τη σημασία του στη «γλώσσα του πεζοδρομίου», καθώς με τη λέξη «Deuce» (προφ. ντιους) οι Νεοϋορκέζοι αναφέρονταν στην περίφημη «42nd street», έναν δρόμο που ήδη από τη δεκαετία του ’30 έκρυβε ή αναδείκνυε ιστορίες σεξουαλικής παραβατικότητας και δεν θεωρείτο ό,τι πιο ασφαλές για μία γυναίκα, εκτός κι αν είχε κάποια πολύ συγκεκριμένη δουλειά εκεί.
Αλλες ερμηνείες, θέλουν το «Deuce» (δυάρι) να αναφέρεται σε χαρτονόμισμα των 2 δολαρίων, συμβολίζοντας σε τι εξευτελιστική τιμή είχαν πέσει οι σεξουαλικές υπηρεσίες στα χρόνια που περιγράφονται στο σίριαλ. Μπορεί επίσης, με το δυάρι αυτό να υπονοείται κάποια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά ή στα ζάρια, μία παράξενη ισοπαλία όπως συμβαίνει σε αγώνα τένις, ή ακόμη, ο διπλός ρόλος που παίζει στη σειρά ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο-δηλαδή το δυάρι να ισούται με τους διδύμους.
Οι εικασίες και οι παραπομπές είναι πολλές, ωστόσο οι ίδιοι οι δημιουργοί της σειράς προτιμούν να αφήσουν τη φαντασία μας να οργιάσει.