Το Ισραήλ, η χώρα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τους περισσότερους εμβολιασμούς από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα νεότερα δεδομένα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις, φάνηκε σημαντική μείωση στην εκδήλωση λοίμωξης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά τη δεύτερη δόση.
Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας της χώρας διευκρινίζουν ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί και δεν αποτελούν ακόμη επίσημα δεδομένα.
Στο πλαίσιο της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, συνέκριναν τα αποτελέσματα από 200.000 άτομα άνω των 60 ετών που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, με τον ίδιο αριθμό εθελοντών, οι οποίοι όμως δεν είχαν εμβολιαστεί, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα μέλη της ομάδας που είχαν κάνει το εμβόλιο από 14 έως και 18 ημέρες αργότερα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό.
Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε 430.000 άτομα, καθώς καταγράφηκε μείωση περίπου 60% στις λοιμώξεις από 13 έως 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν δόθηκαν περισσότερα δεδομένα, όπως για παράδειγμα η ηλικία του πληθυσμού που αφορά το αποτέλεσμα και με ποιους συγκριτικά εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά της λοίμωξης.
Καλύτερα κι από τις δοκιμές!
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε νέα δεδομένα για τα άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech, από τα οποία προκύπτει εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με αυτά, από τους 428.000 κατοίκους του Ισραήλ που έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ύστερα από μία εβδομάδα μόνο οι 63 ή ποσοστό 0,014% είχε εκδηλώσει λοίμωξη.
Από τις κλινικές μελέτες που είχε κάνει η Pfizer, είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας μετά τις δύο δόσεις φτάνει στο 95%. Τα αποτελέσματα από τον πληθυσμό του Ισραήλ δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όμως θα πρέπει πρώτα να συγκριθούν με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και ακολούθως να δημοσιευτούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ώστε να θεωρούνται έγκυρα.
Στο Ισραήλ, ποσοστό μεγαλύτερο από 40% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και δικαιολογημένα τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα επάνω στη χώρα.