Μια υψωμένη γροθιά, μια τεράστια αγκαλιά, ένα πορτρέτο του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Η δικαίωση ήρθε | REUTERS/Adrees Latif
Επικαιρότητα

Ενοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ο Ντέρεκ Σόβιν

Μια ιστορική απόφαση έλαβε το δικαστήριο στη Μινεάπολη που αναγνώρισε ότι ο αστυνομικός επιτέθηκε και τελικά σκότωσε στον 46χρονο Αφροαμερικανό: τον είχε ακινητοποιήσει με δυσανάλογη βία, η οποία προκάλεσε τον θάνατό του. «Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν
Protagon Team

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πυροδότησε ένα παναμερικανικό κύμα διαδηλώσεων, ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος και για τα τρία σοβαρά αδικήματα που τον βάρυναν.

Επειτα από διάσκεψη που έφτασε τις δέκα ώρες, οι δώδεκα ένορκοι κατέληξαν αργά την Τρίτη στην απόφαση για τον αστυνομικό από την Μινεάπολη.

Ο 45χρονος Σόβιν, που είχε δηλώσει αθώος στο δικαστήριο, ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο είχε ακινητοποιήσει πάνω στο οδόστρωμα με λαβή που πίεζε τον λαιμό του. Ο θάνατος, έπειτα από 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα πίεσης, προήλθε από ασφυξία, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Φλόιντ να πάρει μια ανάσα. Ηταν 25 Μαΐου 2020.

Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε τρία διαφορετικά αδικήματα για τον θάνατο του Φλοιντ, με διαφορετικές ποινές, για τα οποία κλήθηκαν οι ένορκοι να αποφασίσουν  τον βαθμό ενοχής του αστυνομικού. Ελαφρύτερα ήταν τα αδικήματα σε βάρος άλλων τριών αστυνομικών, οι οποίοι θα δικαστούν μέσα στο 2021.

Ο Σόβιν κατηγορείτο αφενός για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, διότι επιτέθηκε στον Φλόιντ προκαλώντας τον θάνατό του. Η ποινή φτάνει μέχρι κάθειρξη 40 ετών. Δεύτερον, κατηγορείτο για φόνο τρίτου βαθμού, διότι αμέλησε να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Η ποινή φτάνει μέχρι κάθειρξη 25 ετών.

Τέλος, ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, διότι ακινητοποίησε τον Φλόιντ και προκάλεσε μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του. Η ποινή μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια.

Η συνολική ποινή και για τα τρία ανέρχεται σε πάνω από 70 χρόνια. Ο δικαστής θα αποφασίσει αν ο Σόβιν θα εκτίσει τις ποινές χωριστά ή κατά συγχώνευση, γεγονός που θα μειώσει τον χρόνο κάθειρξης.

Ενθουσιασμός στο πλήθος έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ποινής | REUTERS/Carlos Barria
REUTERS/Adrees Latif
REUTERS/Adrees Latif
Ενα παιδί με το πορτρέτο του Φλόιντ (REUTERS/Carlos Barria)

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Είχε ακούσε μάλλον ανέκφραστος την ετυμηγορία, την ώρα που έξω από το δικαστήριο το πλήθος ξεσπούσε σε ζητωκραυγές.

Ο Ντέρεκ Σόβιν κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας | Pool via REUTERS

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία». «Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην Ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

«Ενα γιγάντιο βήμα»

Σε μια πρώτη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η έκβαση της δίκης μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, παρατηρώντας ότι αυτού του είδους οι καταδικαστικές ετυμηγορίες κατά (λευκών αστυνομικών) είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω”: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία τοποθετήθηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη», αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.