Την αξιοπιστία της δημοσκόπησης της Abacus Research για λογαριασμό του Alpha TV αμφισβητεί εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αφενός τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αφετέρου τη διεξαγωγή έρευνας από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.
Το γεγονός ότι η εν λόγω δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε στις 26- 27/1 από το κανάλι της Κάντζας, εμφάνιζε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ μόλις στη μισή μονάδα (17,%% – 17% -με την υποσημείωση μάλιστα ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να εισπράττει διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, η οποία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση καταγγέλλοντας τον Alpha!
«Είχαμε την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω», ανέφεραν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωναν: «Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 115 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων».
Και τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ένα βήμα παραπάνω και με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητεί να περιέλθουν σε γνώση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία της έρευνας, «ιδίως δε τα πρωτογενή δεδομένα και η μέθοδος στάθμισης». Και ακολούθως «να συγκληθεί η Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής για να εξετάσει τα στοιχεία αυτά, την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του».
Με έτερη επιστολή προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να εξεταστεί:
-Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου με τα χιόνια και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
-Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου που ήταν γενική αργία με απόφαση της κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων, με δείγμα μόνο 303 ατόμων.
-Και αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δεν αναφέρεται.