Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας συνοδευόμενος από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου | Γραφείο του Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Ενοπλες Δυνάμεις: Οι αλλαγές σε θητεία, προσλήψεις και μεταθέσεις

Σειρά παρεμβάσεων που θα αφορούν τους οπλίτες, αλλά και τα μόνιμα στελέχη, όπως και την οργάνωση του στρατεύματος ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Protagon Team

Σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν από τη μία πλευρά η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, αλλά και το εκ των πραγμάτων σφιχτό οικονομικό πλαίσιο καλείται να κινηθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η νέα ηγεσία σχεδιάζει μια σειρά από παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό, αλλά και την οργάνωση των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλήρη εικόνα της κατάστασης έχει και ο Πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο και ενημερώθηκε από τους αρχηγούς των Επιτελείων.

Τα «Νέα» επισημαίνουν ότι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί το υπουργείο είναι, μεταξύ άλλων, η ανακοπή της μείωσης του στρατιωτικού προσωπικού με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας (ώστε να επιταχυνθούν και σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα) και η βελτίωση της νομοθεσίας για τις μεταθέσεις στρατιωτικού προσωπικού.

Πρωτίστως υπάρχει και το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, η οποία από το 2009 έχει μειωθεί σε εννέα μήνες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, παρά το ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης.

Ανώτατοι στρατιωτικοί εισηγούνται πλέον ως λύση την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα. Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του υπουργείου, όπως επισημαίνουν τα «Νέα», περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (δηλαδή στους 12 μήνες), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι, όσον αφορά στο θέμα της στρατιωτικής θητείας, «περιμένουμε σκέψεις και εισηγήσεις από τα Γενικά Επιτελεία».

Η παρέμβαση του υπουργού

Τη Δευτέρα, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο θα διαρθρώσει τα μέτρα ασφαλείας της χώρας ως εξής:

– Εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

– Η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με τη θεσμοθέτηση σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών τους.

– Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για την εξασφάλιση απόλυτης διαφάνειας και αναγκαίας ευελιξίας.

– Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συνεργασίες με πανεπιστήμια.

– Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος είπε ότι θα γίνει η μέγιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου ώστε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό βραχίονα της χώρας.

«Εχουμε το κρίσιμο πατριωτικό καθήκον να φροντίσουμε το ξίφος της Ελλάδας να είναι στο θηκάρι. Εύχομαι να παραμείνει στο θηκάρι» ήταν η καταληκτική αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική «ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχωρητικότητα».

Κάλεσε δε την Τουρκία να αποδείξει με πράξεις ότι θέλει να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας που έχουν οι δύο χώρες για θέματα χαμηλής έντασης στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην άμεση πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (400 στις Ειδικές Δυνάμεις, 400 για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και οι υπόλοιποι στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Οι λίστες για τις ανάγκες ανά κλάδο και τομέα είναι ήδη έτοιμες και απομένει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία.

Περίπλοκο είναι αντίθετα το εγχείρημα για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας είτε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είτε σε αναζήτηση επενδυτή, μένουν (πολύ) πίσω σημαντικά έργα αμυντικού εξοπλισμού ενώ δυσχεραίνονται και οι συζητήσεις για ενίσχυση του στόλου με πλοία που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πάντως και στην επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας αλλά και στον φάκελο με τις προτεραιότητες που έδωσε στον υπουργό ότι πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Προτεραιότητα του υπουργείου είναι ακόμη να συνεχιστεί η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις μονάδων και σχηματισμών, η οποία όλο εξαγγέλλεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω πολιτικού κόστους και τοπικών αντιδράσεων. Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αλλαγές και στο καθεστώς των μεταθέσεων.