Εννέα μήνες θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ταξιδιωτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση | REUTERS/Carlos Osorio
Επικαιρότητα

Εννεάμηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια προτείνει η Κομισιόν

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται έγγραφο των Βρυξελλών, η ενισχυτική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό, ενώ συστήνεται στα κράτη-μέλη να ανοίξουν τα σύνορά τους, μετά τις 10 Ιανουαρίου, σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια
Protagon Team

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει όριο εννέα μηνών ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με το Bloomberg και δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά συζήτηση σχετικά με το αν η ισχύς των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι οκτάμηνη ή εννεάμηνη, πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC και για να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικά φάρμακα, προτείνουμε μια περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ για την COVID», επισήμανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου

«Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε από τους περιορισμούς, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι μάσκες μας πρέπει να μείνουν για την ώρα», πρόσθεσε.

Η επίτροπος σημείωσε ότι, αν και έχει εμβολιαστεί «πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Για να ταξιδέψουν όλοι και να ζήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – επειγόντως».

Οπως ανέφερε το Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό.

Η ΕΕ θα συστήσει επίσης στις χώρες-μέλη να συνεχίσουν να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους όσους έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο περιεχόμενο εγγράφου που έφθασε σε γνώση του.

Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην πρόεδρο της Κομισιόν την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος, για τους άνω των 60 ετών, του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ.

«Αυτό θα πρέπει να απεικονίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία, η οποία μας επέτρεψε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα ταξίδια από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απεικονίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αφορά την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο η Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ», ανέφερε στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει στο διάγγελμά του για την πανδημία, ότι «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες –επαναλαμβάνω, επτά μήνες– από την έκδοσή του».