Eπισκέπτρια, πάνω σε μια από τις πλατφόρμες που θα στηθούν στον Χώρο Α' της Πειραιώς 260 για το «πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ» που συνδυάζει τη μουσική με την αστροφυσική | .
Επικαιρότητα

Φεστιβάλ Αθηνών/ Eνας έναστρος ουράνιος θόλος εγκαθίσταται στην Πειραιώς 260

Η διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση «πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ» από τις 20 Ιουνίου δημιουργεί μια νέα εμπειρία –στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- όπου η μουσική και οι εγκαταστάσεις συναντούν την αστροφυσική
Protagon Team

Στο «πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ», ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους αγγίξουμε. Οι επισκέπτες στον Χώρο Α’, εφόσον σταθούν πάνω σε ένα από τα 12 βάθρα, κάτω από φωτεινές δέσμες και μπροστά από τις 12 αντίστοιχες διαδραστικές εγκαταστάσεις – ο υπόλοιπος χώρος είναι σε σκοτάδι – έχουν τη δυνατότητα με την κίνησή τους, η οποία εμφανίζεται ως κινούμενο περίγραμμα μέσω κάμερας σε οθόνη, να «αγγίξουν» τα φωτεινά άστρα του εκάστοτε αστερισμού και να τα ενεργοποιήσουν παράγοντας ήχους που αντιστοιχούν σε αυτά.

Μία εικόνα από τις προβολές της οπτικοακουστικής εγκατάστασης

Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοιχτής φόρμας βασισμένη σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του Édouard-Léon Scott de Martinville που περιλαμβάνουν μέχρι και τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων. Οι επισκέπτες, ανά 12, δημιουργούν μια μεταβαλλόμενη σύνθεση αποτέλεσμα των επιμέρους αυτοσχεδιασμών μπροστά από κάθε εγκατάσταση.

Κάπου, μεταξύ των εγκαταστάσεων, στέκει και λαλεί, ένα μοναχικό πτηνό: ο γκιώνης (Otus scops). Σύμφωνα με τη σύλληψη του συνθέτη «με τη μονότονη λαλιά του θυμίζει την αδυναμία μας να αντισταθούμε στον καταιγισμό των ηχητικών θραυσμάτων της ιστορίας που συσσωρεύονται μπροστά μας κατ’ αντιστοιχία με τον «Angelus Novus» του Klee και την αναφορά αυτού στο «Illuminations» του W. Benjamin. Συνολικά το ηχοτοπίο διαμορφώνεται από την σιωπή που “σπάει” ο επαναλαμβανόμενος ήχος του γκιώνη».

Το όλο εγχείρημα αποτελεί και ένα κοινωνικό πείραμα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να «ενορχηστρώσουν» από κοινού το υπέρ-αφήγημα του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα άστρα και να διαχειριστούν, μέσα από την αισθητική και τους αυτοσχεδιασμούς τους, στοιχεία συλλογικής μνήμης. Σε κάθε εγκατάσταση εμφανίζονται 20 αστερισμοί οι οποίοι αλλάζουν αέναα κυκλικά και μεταφέρονται, επίσης κυκλικά, από την 1η ως την 12η εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση του πρότζεκτ είναι διαδραστική, απαιτεί σχεδόν τη συμμετοχή του επισκέπτη

Για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα – ορατά κάθε βραδιά – ουράνια σώματα. Στο πλαίσιο της εγκατάστασης ΑΤΛΑΣ στον Χώρο  Α’ της Πειραιώς 260, θα πραγματοποιηθεί κύκλος ομιλιών στον Κήπο της Πειραιώς 260, ενώ το Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 19.30 θα γίνει επίσημη παρουσίαση και επεξήγηση της εγκατάστασης από τον Παναγιώτη Βελιανίτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ – ΚΗΠΟΣ Π260

Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00

«Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος»
Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00

«Σελήνη: Πώς δημιουργήθηκε»
Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00

«Ηλιος, το δικό μας άστρο»
Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ ΕΘνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00

«Αναζητώντας την αλήθεια με το φως»
Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των παραστάσεων εκείνης της ημέρας στην Πειραιώς. Θα είναι δωρεάν για το κοινό. Μετά τις ομιλίες ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τρία τηλεσκόπια του ΕΑΑ και την συμμετοχή της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ.