Η ειδική κατασκευή με σκοινιά που βοηθάει τους πιθήκους να διασχίσουν το κενό που δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση | Kadoorie Farm and Botanic Garden
Επικαιρότητα

Ενα σκοινί (επιβίωσης) για τον σπανιότερο πίθηκο στον κόσμο

Ο γίββωνας, ένα είδος πρωτεύοντος θηλαστικού που ζει στο νησί Χαϊνάν της Κίνας, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα... επικοινωνίας με τους υπόλοιπους του είδους του, ωστόσο οι επιστήμονες βρήκαν τη λύση
Protagon Team

Κινδύνευε που κινδύνευε με εξαφάνιση, ήρθαν και οι αστάθμητοι φυσικοί παράγοντες να τον… αποτελειώσουν.

Ο γίββωνας της Χαϊνάν (Hainan gibbon), ένα είδος πιθήκου της Ασίας που κινδυνεύει περισσότερο από όλα στον πλανήτη να εξαφανιστεί, έχει διάφορα προβλήματα.

Καταρχήν, προσπαθεί να επιζήσει και να διατηρηθεί με μόλις 30 θηλαστικά πληθυσμό –κύριες αιτίες για αυτό στάθηκαν το κυνήγι και η αποψίλωση των δασών όπου συνήθιζαν να ζουν, στο νησί Χαϊνάν της Κίνας, μέσα σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των πιθήκων που έχουν σωθεί λίγο έλειψε να εγκλωβιστεί και να εξαφανιστεί για πάντα, όταν στο ορεινό δάσος όπου ζουν έγινε τις προάλλες μια μεγάλη κατολίσθηση.

Ο γκρεμός που σχηματίστηκε ανάμεσα στα δυο βουνά έκοψε την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες των πιθήκων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν πλέον, προκειμένου να ζευγαρώσουν και να διαιωνίσουν το είδος τους.

Ομως σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση μιας ειδικής ομάδας ζωολόγων.

Ο δρ Τσαν και η ομάδα του έφτιαξαν μια μεγάλη κατασκευή με σχοινιά, ώστε να βοηθήσει τους πιθήκους να διασχίσουν το κενό που δημιουργήθηκε και να έχουν έτσι την ευκαιρία να βρουν τροφή και να αναπαραχθούν.

Μια ειδική ομάδα αναρριχητών συνέδεσε, με κίνδυνο της ζωής τους, τις δυο πλευρές με γερά σκοινιά, τα οποία στη συνέχεια στήριξε εξίσου καλά πάνω σε μεγάλους κορμούς δέντρων.

Εκτοτε, οι γίββωνες ευτυχισμένοι κάνουν τις βόλτες τους σαν να μη συνέβη τίποτα.

Ο δρ Τσαν (κάτω δεξιά) προσπαθεί να σώσει τους 30 εναπομείναντες γίββωνες

Ο γίββωνας τριπλασίασε τον πληθυσμό του ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες σκληρής προσπάθειας διατήρησης του έργου από ειδικούς.

Ο αριθμός των συγκεκριμένων ζώων έχει αυξηθεί από 10, το 1970, σε 30 το 2020.

Η διαδικασία πολλαπλασιασμού αυτού του είδους πιθήκου ήταν αργή λόγω του σπάνιου ιδανικού περιβάλλοντος ζωής αλλά και λόγω της αργής διαδικασίας αναπαραγωγής του.

Το 2003 υπήρχαν 13 άγριοι γίββωνες στο νησί και λόγω αυτού ξεκίνησε η διαδικασία διατήρησης του ζώου στον πλανήτη.

Ο Φίλιπ Λο Γικ-φούι, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του έργου διάσωσης του ζώου, δήλωσε σε συνέντευξή του σε περιοδικό της Κίνας:

«Οι γίββωνες είναι πολύ έξυπνα ζώα. Οταν τα κοιτάζεις, είναι σαν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σου. Τα εντοπίσαμε στο νησί Χαϊνάν όταν ήταν ακόμη 13 και ζούσαν 2 οικογένειες σε βουνό του νησιού. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να επεκταθούν στο νησί και να μην εξαφανιστούν τελείως από τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Μαζί με τον Γικ-φουι συνεργάζονται άλλοι 100 επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη σωτηρία του γίββωνα.

«Η διασφάλιση του μέλλοντος για τον γίββωνα της Χαϊνάν αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για τη διατήρηση των θηλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν προχωρήσουμε σήμερα στα κατάλληλα βήματα, δεν είναι πολύ αργά για να σώσουμε αυτό το υπέροχο είδος» δήλωσε ο δρ Σάμιουελ Τέρβι της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης στο Χαϊνάν για το σχέδιο δράσης.

Η έκθεση που συντάχθηκε παραθέτει περισσότερα από 40 μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό, όπως η δημιουργία εναέριων γεφυρών ανάμεσα στα δέντρα διαφορετικών περιοχών, προκειμένου να μπορέσουν οι γίββωνες να επεκταθούν και σε νέες περιοχές.

Αλλα μέτρα είναι η καλύτερη παρακολούθηση του πληθυσμού και ο περιορισμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Στη διάρκεια του 1950, το νησί της Χαϊνάν φιλοξενούσε πάνω από 2.000 γίββωνες.

Αποδεκατίστηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα λόγω του κυνηγιού αλλά και της αποδάσωσης για τη δημιουργία φυτειών καουτσουκόδεντρων.