Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ με τη βασίλισσα Μάξιμα σε εκδήλωση για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος ήταν η αρχή του τέλους για την αποικιακή αυτοκρατορία της Ολλανδίας | REUTERS/Piroschka van de Wouw/Pool
Επικαιρότητα

Ενα έμμεσο «συγγνώμη» από τον βασιλιά της Ολλανδίας για τη δουλεία

Το αποικιακό παρελθόν της χώρας περιλάμβανε τρεις αιώνες σκληρής, αιματηρής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ανθρώπων κάτι που πλέον αναγνωρίζει ο μονάρχης, όχι όμως και η κυβέρνηση
Protagon Team

Δουλοκτητική ως τα μέσα του 19ου αιώνα και αποικιακή μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, η Ολλανδία είναι φορτωμένη και αυτή με αρκετά ιστορικά αμαρτήματα που ίσως ήλθε η ώρα να εξολομολογηθεί και να παραδεχτεί. Και αυτός που το κάνει -έστω και με έμμεσο τρόπο- είναι ο βασιλιάς της.

Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ στηρίζει στο εθνικό μουσείο (Rijksmuseum) την πρώτη έκθεση για το παρελθόν της χώρας του, υπό τον τίτλο «Δουλεία», η οποία παραδέχεται ότι ο πλούτος που συγκεντρώθηκε προήλθε από δούλους.

Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των πολιτών είναι αντίθετη με τη διατύπωση συγγνώμης για το δουλοκτητικό παρελθόν, μετά και τις  κινητοποιήσεις του Black Lives Matter πέρυσι στις ΗΠΑ, ο βασιλιάς υποστήριξε την έκθεση ήδη από την οργάνωσή της. Ο διευθυντής του Μουσείου, Τάκο Ντίμπιτς,  δήλωσε μάλιστα ότι ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έλαβε ήταν από τον Βίλεμ, ο οποίος δήλωνε ότι θέλει να υποστηρίξει το εγχείρημα με κάθε τρόπο.

Ο Ντίμπιτς ενδιαφέρεται ο κόσμος να πάει να δει την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πορτρέτα των δουλοκτητών από το χέρι του μεγάλου Ρέμπραντ. «Ελπίζω η έκθεση να είναι ένα μπλοκμπάστερ», επισημαίνει.

Σκοπός της έκθεσης είναι να καταδείξει «το αποικιακό παρελθόν κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε ένα  μεγάλο μέρος των θεμελίων της σύγχρονης Ολλανδίας».  Ο κατάλογος της έκθεσης εξηγεί ότι «η δουλεία ήταν θεμελιώδες συστατικό της αποικιακής περιόδου και πολλές γενιές υπέφεραν αδιανόητες αδικίες εξαιτίας αυτού». Πρόκειται, όπως συνεχίζει ο κατάλογος, για ένα παρελθόν που «δεν έχει εξεταστεί επαρκώς στην εθνική ιστορία της Ολλανδίας».

Ο βασιλιάς, ο οποίος συνηθίζει να περνάει τα καλοκαίρια στη βίλα του στο Πόρτο Χέλι, εξέφρασε τη θλίψη του για την αποικιακή περίοδο, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Times, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις για μία επίσημη συγγνώμη για τον ρατσισμό και τη δουλεία.

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε αποκλείσει να υπάρξει επίσημη συγγνώμη για τη δουλεία «για να μην πολωθεί και άλλο» η ολλανδική κοινωνία, αλλά και να μην βρεθεί η χώρα στη θέση να καταβάλει δια των δικαστηρίων αποζημιώσεις. Το 55% των πολιτών σε έρευνα που έγινε τον Φεβρουάριο είναι κατά της επίσημης συγγνώμης.

Η Ολλανδία κατήργησε τη δουλεία στις αποικίες της το 1863,  μία από τις τελευταίες χώρες που το έπραξαν.