Οι δορυφόροι Starlink του Ελον Μασκ βρίσκονται πάνω από την Ουκρανία παρέχοντας στη χώρα και τον στρατό της ασφαλή σύνδεση με το Internet | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ελον Μασκ: Πόλεμος των Αστρων με αντίπαλο τον Πούτιν

Ο αμερικανός μεγιστάνας που προκάλεσε σε μονομαχία τον ρώσο πρόεδρο έχει στείλει στην Ουκρανία τους τηλεπικοινωνιακούς του δορυφόρους για να έχουν οι πολίτες της χώρας αλλά και ο ουκρανικός στρατός σύνδεση με το Διαδίκτυο
Protagon Team

Η ακόρεστη δίψα του Ελον Μασκ για δημοσιότητα τον οδήγησε στο να προκαλέσει δημόσια τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια… μονομαχία στην οποία ο αμερικανός μεγιστάνας είπε ότι είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει ώστε θα πάρει μέρος σε αυτή χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι του αν και δεν είναι αριστερόχειρας.

Η πρόκληση αυτή μπορεί να έκανε τον ρώσο πρόεδρο να χαμογελάσει αλλά δεν θα χαμογέλασε καθόλου όταν πριν από τρεις εβδομάδες ο Μασκ αποδέχτηκε το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να στείλει πάνω από τον ουρανό της χώρας κάποιους από τους τηλεπικοινωνιακούς του δορυφόρους. Ο στόλος Starlink της Space X, της διαστημικής υπηρεσίας του Ελον Μασκ, αριθμεί αυτή την στιγμή περί τους δύο χιλιάδες δορυφόρους και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο 31χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ, απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Ελον Μασκ να βοηθήσει την Ουκρανία με τους δορυφόρους του Starlink.

Ο επιχειρηματίας με την πολυσχιδή δραστηριότητα απάντησε αμέσως θετικά στο αίτημα αυτό στέλνοντας ορισμένους από τους δορυφόρους του πάνω από την Ουκρανία για να παρέχουν πρόσβαση στο Internet στην δοκιμαζόμενη χώρα. Ο Φεντόροφ ευχαρίστησε δημόσια τον Μασκ για την κίνηση αυτή η οποία έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στο Κρεμλίνο.

Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε αμέσως μόλις έφτασαν οι δορυφόροι του Μασκ στην Ουκρανία να μπλοκάρει την λειτουργία τους ενεργοποιώντας τα συστήματα που μπλοκάρουν τα δορυφορικά σήματα. Ομως όπως δήλωσε ο Μασκ, οι τεχνικοί της Space X αναβάθμισαν το λογισμικό των δορυφόρων με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επηρεάζονται από τα συστήματα παρεμπόδισης της λειτουργίας τους.

Κάποιοι ειδικοί ανέφεραν ότι υπήρχε κίνδυνος οι συγκεκριμένοι δορυφόροι να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ως ένα είδος φάρου βοηθώντας τον να πραγματοποιεί ακριβέστερες στοχεύσεις των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπολύει στο ουκρανικό έδαφος. Μέχρι στιγμής όμως όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο αλλά όπως αναφέρει σε νέο της ρεπορτάζ η Telegraph, μια ειδική μονάδα του ουκρανικού στρατού, η Aerorozvidka (Εναέρια Κατόπτευση) αξιοποιεί τους δορυφόρους του Μασκ για να στέλνει drones σε αναγνωριστικές αποστολές αλλά και σε αποστολές επίθεσης.

Τα drones συνδέονται με τα επίγεια συστήματα του ουκρανικού στρατού μέσω της ιντερνετικής σύνδεσης που παρέχουν οι δορυφόροι Starlink και είτε δίνουν εικόνα από τις θέσεις του ρωσικού στρατού είτε πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων σε ρωσικά τανκ ή σε θέσεις που βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα. Οι επιθέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αφού χάρις στην ιντερνετική σύνδεση που διαθέτουν τα drones μπορούν να δρουν την νύχτα όταν συνήθως οι στρατιώτες κοιμούνται ανυποψίαστοι μέσα στα οχήματα τους.

Τα ουκρανικά drones διαθέτουν ένα προηγμένο σύστημα λειτουργίας και επικοινωνίας που ονομάζεται Delta και στην ανάπτυξη τους πήραν μέρος διάφορες δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας. Με αυτό το σύστημα μπορεί κάποιος να ελέγχει ένα drone από ένα φορητό υπολογιστή άρα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξουδετέρωση του.

Στιγμιότυπο από τη χρήση drone από την ειδική μονάδα του ουκρανικού στρατού | Aerorozvidka/Facebook

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί τον Ελον Μασκ για διπροσωπία, αναφέροντας ότι είχε δηλώσει δημόσια ότι το Starlink θα έχει αποκλειστικά εμπορική χρήση και δεν θα εμπλακεί σε άλλου είδους καταστάσεις, όπως μια πολεμική αναμέτρηση. «Οι υποστηρικτές του Μασκ έλεγαν ότι αποτελεί το φως για τον κόσμο του Διαστήματος. Ομως εγώ είχα προειδοποιήσει για αυτόν και ορίστε τώρα επέλεξε την πλευρά με την οποία θα πάει», δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, επικεφαλής της Roscosmos, της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας.