Το άγαλμα του Μουσείου Getty που αποδίδεται στον Λύσιππο |
Επικαιρότητα

Ελληνικό άγαλμα -του Λυσίππου;- καταλήγει στην Ιταλία μέσω Λος Αντζελες

Με αμετάκλητη δικαστική απόφαση το Μουσείο Getty του Λος Αντζελες καλείται να παραδώσει στους γείτονες ένα αριστούργημα της αρχαίας γλυπτικής που είχε αποκτήσει παρανόμως
Protagon Team

Ενα ελληνικό άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο αποδίδεται στον γλύπτη Λύσιππο και αναπαριστά έναν αθλητή, «ανήκει στην Ιταλία» κατόπιν αποφάσεως ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας η οποία μάλιστα απαιτεί την παράδοσή του από το Μουσείο Getty, του Λος Αντζελες, το οποίο και το κατέχει.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον μίας εντολής ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ιταλική Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά ότι ο «Λύσιππος» πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία, ύστερα από νομική μάχη διαρκείας 11 ετών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην αρχές των ΗΠΑ εναπόκειται πλέον η αποστολή του αγάλματος στην Ιταλία.

Το άγαλμα αλιεύτηκε από τα ιταλικά θαλάσσια ύδατα το 1964 και αγοράστηκε από το Getty στην τιμή των 4 εκατ. δολαρίων, το 1977, από έναν γερμανό έμπορο τέχνης ονόματι Χέρμαν Χάιντς Χέρζερ.

Η πάγια ιταλική θέση για την υπόθεση του αγάλματος είναι ότι πρόκειται για ένα παρανόμως αποκτηθέν από το αμερικανικό μουσείο τεχνούργημα, αποτέλεσμα λαθρεμπορίας.

Ως δικαστική διαμάχη η υπόθεση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, που αφορούσε διάφορους τομείς δικαίου, πάνω από όλα το ποινικό δίκαιο, το ιταλικό και το αμερικανικό νομικό σύστημα. Η τελική απόφαση καθιστά τώρα αμετάκλητη την κατάσχεση του γλυπτού.