Protagon A περίοδος

Υποκριτικός παραλογισμός

Ο κόσμος το 'χε τούμπανο κι εμείς οι δημοσιογράφοι -και, φυσικά, και η ΕΣΗΕΑ- κρυφό καμάρι, ότι η ΕΡΤ επί σειρά ετών είχε γίνει το απόλυτο άνδρο διαπλοκής δημοσιογράφων με την πολιτική εξουσία, διαφθοράς, και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. 

Θάνος Δημάδης

Σήμερα, με αφορμή την ΕΡΤ, ζούμε για ακόμα μια φορά στη χώρα αυτή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους που μέχρι πρότινος «λιβάνιζαν» το κυβερνητικό «μεγαλείο», να ξεσπαθώνουν εναντίον του Σαμαρά και να το παίζουν σήμερα «επαναστάτες», ακόμα και μέσω της συχνότητας του «902», που μέχρι πρότινος καθύβριζαν ως «όργανο προπαγάνδας» της Παπαρήγα.

Σχολιαστές να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα στο όνομα της φίμωσης της πολυφωνίας της ΕΡΤ, που μέχρι πρότινος κατήγγειλαν ως προπαγανδιστικό μηχανισμό της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, κάτι που πράγματι ήταν. Πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες να γίνονται τιμητές της εξυγίανσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι οποίοι ήταν οι ίδιοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια διόριζαν αβέρτα κολλητούς και ημέτερους στην ΕΡΤ, μετατρέποντας -με το αζημίωτο- στρατιές πρόθυμων δημοσιογράφων από ελεύθερους επαγγελματίες σε φερέφωνα.

Και όλα αυτά ενώ όλος ο κόσμος το 'χε τούμπανο κι εμείς οι δημοσιογράφοι -και, φυσικά, και η ΕΣΗΕΑ- κρυφό καμάρι, ότι η ΕΡΤ επί σειρά ετών είχε γίνει το απόλυτο άνδρο διαπλοκής δημοσιογράφων με την πολιτική εξουσία, διαφθοράς, και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Χωρίς άμοιροι ευθυνών να είναι οι σημερινοί κυβερνώντες, ούτε οι προηγούμενοι και ούτω καθεξής.

Και χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσιογράφων που αντί να προστατεύσουν όσους άξιους και ικανούς δούλευαν στην ΕΡΤ τιμώντας το ψωμί που έτρωγαν, αντ' αυτού έκαναν επί μακρόν τα στραβά μάτια συγκαλύπτοντας τις περιπτώσεις εκείνες που αμαύρωσαν την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης, την απαξίωσαν στα μάτια της κοινής γνώμης, και την οδήγησαν στο σημείο μηδέν.

Τι πρέπει να γίνει σήμερα;

Κατά την άποψή μου, για να γραφτεί μία νέα σελίδα στη δημόσια τηλεόραση, πρέπει υπάρχουν τρία δεδομένα:
Πρώτον, η νέα ΕΡΤ να διευθύνεται από μία διακομματική επιτροπή στην οποία θα μετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα, όπως γίνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και την Αμερική. Είναι αδιανόητο να συνεχιστεί η τριτοκοσμική κατάσταση κατά την οποία η ΕΡΤ διοικούνταν από τους «νταβατζήδες» των κολλητών της κάθε κυβερνητικής εξουσίας.
Δεύτερον, να μπει εισαγγελέας και να ελεγχθούν σχολαστικά οι ενέργειες, οι πράξεις και οι αποφάσεις όλων των διοικήσεων που πέρασαν από την ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια. Τι συμβάσεις υπέγραψαν, ποιες εταιρείες παραγωγής ευνοήθηκαν, ποιους διόρισαν, με ποια κριτήρια και προσόντα. Να μην υπάρξει παραγραφή για κανέναν.
Τρίτον, δικαίωμα για να διοριστούν στη νέα ΕΡΤ θα πρέπει να έχουν μόνο όσοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι είναι άνεργοι και δεν έχουν καμία άλλη δουλειά. Όχι άλλοι τριπλοθεσίτες και τετραπλοθεσίτες στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να πιέσει ώστε η νέα ΕΡΤ να στελεχωθεί μόνο από συναδέλφους που βρίσκονται στη λίστα των ανέργων και να αξιολογηθούν με βάση τα προσόντα τους, τις σπουδές τους, τις εξειδικεύσεις και την εμπειρία τους.

Αντί, λοιπόν, κάποιοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και ο συνδικαλιστικός μας φορέας να ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα φιμώσει τους δημοσιογράφους την πιο κρίσιμη στιγμή, θα έπρεπε ως κλάδος να είμαστε πολλά βήματα μπροστά από εκεί που φθάνει η μύτη μας.