To soi μου μέσα…

Είσαι μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΔΝΤ για να ψάξεις τι πήγε λάθος στο μείγμα πολιτικής του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά σε καμία μελέτη στο σύμπαν σου δεν θα βρεις τον οικονομικό συντελεστή, «to soi».

Στάθης Παχίδης

Και είσαι ειδικός επιστήμων και εμπειρογνώμων, με τίτλους, πτυχία και θητεία σε διεθνή πόστα… Και σ' έφερε βάσκανος μοίρα να είσαι μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΔΝΤ για να ψάξεις (το ζήτησε η αφεντικίνα…) τι πήγε λάθος στο μείγμα πολιτικής του προγράμματος στην Ελλάδα και δεν έχουν μπει σε σειρά ακόμη (φιλοδοξούσες εσύ…) τα δέκα εκατομμύρια ακατανόητοι εκεί στον νότο. Μη σταθείς μόνον στον περιώνυμο λάθος πολλαπλασιαστή και στα στενά οικονομετρικά σου.

Όσα ταξίδια κι εμπειρίες από ανάλογα προγράμματα κι αν έζησες, όσα ακριβά γκρι κοστούμια και «εμείς θα σας πούμε» ύφος κι αν φόρεσες, όσα κι αν σου δίδαξαν τα σκουλς οφ εκονόμικς, υπάρχει ένας οικονομικός συντελεστής, που θα παραμένει εσαεί άγνωστος και ακατανόητος για σένα και για τη χρησμολαγνεία σου. Δεν υπάρχει σε κανένα σύγγραμμα ούτε και θα τον βρεις καταχωρημένο σε καμία μελέτη απ’ αυτές που υπάρχουν στο σύμπαν σου. Προς διευκόλυνσή σου, λέγεται «to soi».

Όχι, ο παππούς σου δεν σου ‘βαζε ζούλα στην τσέπη πενηντάρι απ’ την ψωροσύνταξη, όταν πήγαινες να τον δεις (το πώς τα καταφέρνουν κι έχουν πάντα κάτι στην άκρη τα γερόντια  ανήκει στις πύλες του ανεξήγητου).

Ούτε είχες μπατζανάκη στην περιφέρεια να σου στέλνει ντενεκέ λάδι και κανένα κοτόπουλο τώρα στα δύσκολα.

Σακούλα νάιλον με ντομάτες από τον μπαξέ της θειάς ουδέποτε θα λάβεις δυστυχώς.

Πού να βρεις ξαδέλφη λογίστρια να σου κρατάει τζάμπα τα λογιστικά και να σου λέει «άσε αργότερα…», όταν κάνεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη.

Δεν είχες ποτέ φίλο εμπειροτέχνη (σιγά μη μεταφράζεται αυτό σ’ άλλη γλώσσα…) με «Συνεργείον παντός τύπου αυτοκινήτων» να σου πει «δώσε μόνο τα ανταλλακτικά και θα πατσίσουμε αλλιώς τ’ άλλα…».

Δυστυχώς δεν έχεις χωριό να πας και διπλά δυστυχώς δεν θ’ ακούσεις «ελάτε ρε κανένα Σαββατοκύριακο Χαλκιδική να κάνουν καμιά βουτιά τα παιδιά».

Ούτε βέβαια περνά από τη διάνοιά σου πως γίνεται (παγκόσμια ελληνική πατέντα) ένας τριαντάρης ή μια τριαντάρα, άνεργοι ή όχι, να μένουν με τους γονείς τους, που τσοντάρουν και στηρίζουν.

Προτίμησα να είμαι περιγραφικός μήπως και με τα τόσα παραδείγματα καταλάβεις και λάβεις υπ' όψη στις αναλύσεις σου, άτυχε εμπειρογνώμονα, τι εστί «to soi». Μακάρι να μπορέσεις να αποδώσεις επιστημονικά και εμπεριστατωμένα αυτόν τον κρίσιμο αλλά ακατανόητο σε σένα οικονομικό συντελεστή, αυτή την αφανή παράμετρο, που πολλά εξηγεί κι έχει σώσει κόσμο εδώ την τελευταία πενταετία.

Δεν ξέρω αν τα κατάφερα -ρώτα και μάθε κι απ’ αλλού και απ’ άλλους, κάνε την έρευνά σου, επιστήμων άνθρωπος, τι είναι «to soi». Μπορεί ρωτώντας να μάθεις περισσότερα αλλά κράτα και μια τελευταία συμβουλή: ψάξ’ το λίγο παραπάνω, μην το προσπεράσεις εύκολα, δώσε μια μεγαλύτερη προσοχή στο ύφος, στο γιατί και στην ένταση, αν τυχόν κι ακούσεις να σου λένε την έκφραση «gamo to soi sou»…