Photo: ggia
Ανοίγουμε τηλεοράσεις, διαβάζουμε εφημερίδες κλικάρουμε ειδησεογραφικά site και παντού παίζει η Ιαπωνία, οι τραμπουκισμοί κάποιων εκπαιδευτικών λόγω της επιστολής Διαμαντοπούλου, ο Καντάφι και τα λοιπά και τα λοιπά. Τουλάχιστον ο τελευταίος απαλλάχτηκε από το βάρος της συγκράτησης των προσφύγων, οπότε αυτοί αρχίζουν και πατάνε στις γειτονικές χώρες. Στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας το κέντρο υποδοχής, ενώ έχει προδιαγραφές στέγασης 850 προσφύγων, σήμερα στεγάζει 5000!
Στην ελληνική «Λαμπεντούζα», τον Έβρο, τα πράγματα είναι ποιοτικά πολύ πολύ χειρότερα. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σουφλίου, Τυχερού, Φερρών και στο κέντρο κράτησης του Φυλακίου βλέπουν καθημερινά τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους αυτούς, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων που κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης έχουν ουσιαστικά καταπατηθεί χωρίς οι ελληνικές αρχές να έχουν λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).
Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων κράζει για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα και την επιτακτική ανάγκη για άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Καθημερινά άνδρες, γυναίκες, παιδιά, έγκυες και ασυνόδευτοι ανήλικοι βιώνουν μια βάναυση και απάνθρωπη πραγματικότητα. Είναι τόσοι πολλοί οι κρατούμενοι που δεν υπάρχει χώρος ούτε για να ξαπλώσουν στο πάτωμα των κελιών, ενώ η θέρμανση συχνά δεν λειτουργεί αφήνοντας τους να παγώνουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Εν τω μεταξύ τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται κανονικά. Ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται είναι πολλές φορές τετραπλάσιος από τη χωρητικότητα των τμημάτων συνοριακής φύλαξης. Οι μετανάστες παρουσιάζουν επίσης πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα που σχετίζονται με έντονο άγχος (πόνους σε όλο το σώμα, στομαχόπονους, πονοκεφάλους κλπ.), ενώ η ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρατήρησε ακόμα και φαινόμενα αυτοκτονικής τάσης!
Από τις αρχές Μαρτίου 2011, το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε λειτουργία πρόγραμμα για την κάλυψη των ιατρικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μεταναστών που κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Έβρου. Συνεπώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τις ιατρικές δραστηριότητές τους στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζοντας όμως τις διανομές ειδών πρώτης ανάγκης και υπνόσακων.
Σήμερα η είδηση αυτή μπορεί να θεωρείται γραφική: «μετανάστες, μετανάστες μπλα μπλα..» Ωστόσο ίσως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις ως έχουν, δηλαδή ως πραγματικές, και όχι όπως μας επιβάλλεται από την ειδησεογραφική μόδα.