Protagon A περίοδος

Τελικά πόσοι ήταν στο πλοίο;

Τρία 24ωρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και δύο χώρες προσπαθούν ακόμα να μάθουν πόσοι άνθρωποι ήταν στο πλοίο και πόσοι αγνοούνται.

Τάσος Τέλλογλου

Τελικά πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic; Είναι 38; Μήπως είναι 23; Και πόσοι είναι οι διασωθέντες; Είναι 437 ή 427; Ασφαλώς στην τραγωδία των αριθμών δεν μπορείς να μιλήσεις για κωμωδία.

Όμως, για μισό λεπτό. Πόσοι και ποιοι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο; Μετά την τραγωδία του «Σάμινα» τα πλοία υποχρεώθηκαν να τηρούν λίστα επιβατών που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στις αρχές, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοι ανέβηκαν στο πλοίο και, στην ανάγκη, ποιους θα αναζητήσουμε.

Στην περίπτωση του Norman Atlantic έχουν συμβεί τα εξής:

Στη θάλασσα ισχύουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Τρία 24ωρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και δύο χώρες προσπαθούν ακόμα να μάθουν πόσοι άνθρωποι ήταν στο πλοίο και πόσοι αγνοούνται. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Επειδή κάποιοι βασικοί κανόνες αγνοήθηκαν. Με την ανοχή δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. 

Πώς μπήκαν τα κανάλια;
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Βενιζέλου, κατεπείγουσα έρευνα διενεργεί ήδη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, προκειμένου να διαπιστώσει κάτω από ποιες συγκεκριμένες συνθήκες δόθηκε η δυνατότητα σε συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών να λάβουν και να μεταδώσουν "συνεντεύξεις" με διασωθέντες ναυαγούς, ακόμη και μέσα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας και το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους διασωθέντες ναυαγούς, και μάλιστα βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων, και όχι link για "συνεντεύξεις" προς το αδηφάγο και φιλοθεάμον τηλεοπτικό κοινό…