Protagon A περίοδος

Στην Ελλάδα των 1.058 ισοβιτών

Την 1η Νοεμβρίου είχαμε 12.900 κρατούμενους εκ των οποίων οι 7.600 είναι οι αλλοδαποί. Τα 33 καταστήματα κράτησης χωράνε 9.880 κρατούμενους. Έτσι, συχνά συγχρωτίζονται υπόδικοι με καταδίκους, αλλά και ανήλικοι 15 ετών με νέους 21 ετών. 

Σταύρος Θεοδωράκης

Είμαστε, λοιπόν, στην εβδομάδα που όλοι έγιναν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Επειδή όμως μαζί «με τα ξηρά καίγονται και τα χλωρά» όπως σοφά έγραψε και ο Πετρουλάκης, σημειώνω μερικές «πληροφορίες» για τους «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» «αναλυτές».  

– Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στις αποδράσεις. Στην τελευταία ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται 34 αποδράσεις στην Ελβετία, 14 στην Πορτογαλία, 28 στη Γαλλία!
– Το βραχιόλι (που έχει αποφασιστεί αλλά καθυστερεί) θα δώσει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρακολουθεί «αδειούχους», αλλά παράλληλα θα αυξήσει τον αριθμό τους καθότι θα επεκταθεί ο θεσμός της άδειας και σε όσους λόγω έλλειψης οικογενειακού περιβάλλοντος δεν μπορούν σήμερα να πάρουν άδεια.
– Το βραχιόλι επίσης θα μειώσει τον αριθμό των προφυλακισμένων καθότι θα μπορεί να επιβληθεί εναλλακτικά ο κατ’ οίκον περιορισμός.
– Στην Ελλάδα μόλις το 3% των κρατούμενων δεν επιστρέφει από την άδεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επιστρέφουν με λίγες μέρες καθυστέρηση.
– Την 1η Νοεμβρίου είχαμε 12.900 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 7.600 είναι οι αλλοδαποί.
– Τα 33 καταστήματα κράτησης χωράνε 9.880 κρατούμενους. Έτσι, συχνά συγχρωτίζονται υπόδικοι με κατάδικους, αλλά και ανήλικοι 15 ετών με νέους 21 ετών. 
– Στη Δράμα υπάρχει ένα ημιτελές κατάστημα που θα είχε τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» 600 κρατούμενους.
– Το Συμβούλιο της Ευρώπης (και ο Συνήγορος του πολίτη) κυνηγάει την κυβέρνηση γιατί δεν έχουμε «κατάστημα» για παιδιά από 15 έως 18 ετών.
– Το «παιδικό κατάστημα» έχει αποφασιστεί να γίνει στις φυλακές της Κορίνθου αλλά το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να συγκροτήσει το σχολείο που απαιτείται για τους μαθητές κρατούμενους.
– Σήμερα στις φυλακές λειτουργούν 16 σχολεία, 1 ΙΕΚ, 1 Σχολή Τεχνιτών Αλουμινίου.
– Για τους εξαρτημένους κρατουμένους υπάρχουν 23 προγράμματα απεξάρτησης ενώ καθυστερούν να εφαρμοστούν – παρότι έχει αποφασιστεί – προγράμματα υποκατάστατων, με αποτέλεσμα οι εξαρτημένοι να συνεχίζουν να ψάχνουν με κάθε τρόπο τη «δόση» τους.
– Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί περί τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έβαζαν στις φυλακές ναρκωτικά ή κινητά τηλέφωνα. 
– Αρκετά «καταστήματα» δεν έχουν ούτε έναν γιατρό και το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά από το υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 37 γιατρούς.
– Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας – που ζητά ο Πρωθυπουργός – υπάρχουν όμως και περισσότερες εναλλακτικές ποινές (όπως κοινωφελής εργασία και δομές ημιελεύθερης διαβίωσης).
– Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους ισοβίτες. 1.058! Όταν η Σουηδία, η Τσεχία, η Αυστρία, δεν έχουν πάνω από 40 έως 150 κατάδικους με ισόβια δεσμά. 
– Ένας ισοβίτης όμως στην Ελλάδα μπορεί να βγει στα 17-18 χρόνια αφού έχει εκτίσει 16 «πραγματικά» χρόνια και 4 με ευεργετικό υπολογισμό λόγω εργασίας.
– Κάποιος που έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια μπορεί να βγει σε 8 με 9 έχοντας εκτίσει «πραγματικά» το 1/3 της ποινής και συνολικά τα 3/5 της ποινής του με ευεργετικό υπολογισμό εργασίας.
– Αντιθέτως στην Ευρώπη έχουμε κατά κανόνα μικρότερες ποινές αλλά οι κρατούμενοι εκτίουν το μεγαλύτερο μέρος των ποινών τους. Για παράδειγμα, η Ολλανδία έχει 16.000 κρατούμενους, από αυτούς περίπου το 96% εκτίει ποινές κάτω των 5 ετών, ενώ υπάρχουν μόλις 27 ισοβίτες. Αντιθέτως στη χώρα μας το 90% των κρατουμένων εκτίει ποινές άνω των 5 ετών.