Στα προηγούμενα:
Sex Trafficking: φαλλοκρατικοί Νόμοι
Sex Trafficking: τέλεια θύματα, τέλειοι θύτες
Sex Trafficking: Ιωάννης Μεταξάς, ο πρώτος έλληνας anti-trafficker
Αν μια γυναίκα θέλει να γλιτώσει από το κύκλωμα διακίνησης το δύσκολο δεν είναι τόσο η απόφαση αλλά η διαδικασία. Την απόφαση θα την πάρει είτε με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, είτε καταφεύγοντας στην αστυνομία ή σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση(ΜΚΟ). Από κει και έπειτα θα έχει χρόνο έως και 3 μήνες(5 αν είναι ανήλικη) να σκεφτεί αν θα «δώσει» τους νταβατζήδες της.
Ακόμα όμως και αν φοβηθεί να συνεργαστεί υπάρχει κάποιος ξενώνας -κρατικός ή μη- για να την φιλοξενήσει. Αφού βρεθεί ένας διερμηνέας η κοπέλα ενημερώνεται για τα δικαιώματά της από τον φορέα που τη φροντίζει, ενώ άμεσα ακολουθούν ιατρικές εξετάσεις δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της ψυχολογικής της κατάστασης. Οι ειδικευμένοι γιατροί θα διαπιστώσουν απλά άλλη μια περίπτωση που ένα πλάσμα αφού έχει βιαστεί, χτυπηθεί, υποστεί εξαναγκαστικές αμβλώσεις, έχει στερηθεί ύπνο και τροφή δεν εμπιστεύεται κανέναν ενώ σιχαίνεται τον ίδιο του τον εαυτό. Οι κλασσικές ερωτήσεις των κοριτσιών αυτών προς τους γιατρούς είναι, «τι είναι οργασμός», «υπάρχει σεξουαλική ευχαρίστηση», «γιατί κάνουμε σεξ ακόμα και όταν δεν μας το ζητάνε», «το έχεις νιώσει ποτέ»; Και πάει λέγοντας..
Παράλληλα η εκάστοτε οργάνωση σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές γνωμοδοτεί τον εισαγγελέα ώστε να τον διευκολύνει στον χαρακτηρισμό ή μη του ατόμου ως θύμα ενώ λαμβάνεται υπόψη αν θέλει επαναπατρισμό.
Εάν γίνει δίκη η δοκιμαζόμενη κοπέλα μπορεί να παραστεί είτε ως μάρτυρας είτε ως πολιτική αγωγή. Στην δεύτερη περίπτωση της παρέχεται εκ των πραγμάτων δικηγόρος είτε από κάποια ΜΚΟ είτε από το κράτος. Και κει αρχίσουν τα δύσκολα. Η ζοφερή αλήθεια είναι ότι η πολιτεία αδυνατεί να τους παράσχει επαρκή νομική βοήθεια λόγω του κόστους της διαδικασίας. Σκεφτείτε, ποιος έμπειρος δικηγόρος θα αναλάμβανε αμισθί ή με ψίχουλα να υπερασπιστεί μια άφραγκη νεαρή απέναντι σε πανίσχυρα δικηγορικά γραφεία που επιστρατεύουν οι διακινητές. Κατά αυτό τον τρόπο παραβιάζεται έτσι το διεθνές δίκαιο ενώ ακυρώνεται το κοινωνικό κράτος.
Στο εξωτερικό ως μέρος απόκτησης άδειας άσκησης της δικηγορίας υπάρχουν νομικοί που αναλαμβάνουν να παρέχουν νομική στήριξη 50 εργατοωρών σε θύματα trafficking. Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο φαντάζει σαν απλό «σκούντημα» στα πανίσχυρα κυκλώματα που επιστρατεύουν τους καλύτερους δικηγόρους.
Το ευχάριστο είναι ότι όταν τα θύματα trafficking κατηγορούνται (π.χ για παράνομη είσοδο στην χώρα) ο ποινικός δικαστής αντιλαμβάνεται πλέον πως τα πρόσωπα αυτά ότι διέπραξαν το έκαναν από καταναγκασμό και έτσι αθωώνονται.
Βέβαια, ακόμα και αν μια Οργάνωση, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες(ΕΣΠ), προσφέρει δικηγόρο, η δίκη μπορεί να καθυστερήσει αρκετά χρόνια διευκολύνοντας το κύκλωμα είτε να “εξαφανίσει” είτε να εξαγοράσει τον μάρτυρα. Έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο οι γυναίκες αυτές να μετανιώνουν να καταδώσουν τους προστάτες τους. Σε δίκη που εκκρεμεί ακόμα από το 2005 η ανήλικη μάρτυρας και θύμα αρνήθηκε να καταδώσει τον προστάτη της από τύψεις διότι όπως είπε «όταν κρύωνα μου έφερε κουβέρτα»..
Στο επόμενο: Ο πελάτης με την χρυσή καρδιά.