Πού να κρύψω τα λεφτά;

Όσο πιο ανθεκτική αλλά και άσχετη είναι η συσκευασία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η απόκρυψη σε απίθανα μέρη αλλά και η παραπλάνηση του τυχόν άρπαγα.

Στάθης Παχίδης

Οι κρίσιμες στιγμές έχουν τα κρίσιμα ερωτήματα. Συνολικά, λένε οι γνώστες της αγοράς, τεσσεράμισι με πέντε δισ. ευρώ έγιναν οικότροφα τη βδομάδα που πέρασε. Και μετά, τι; Παρασκευιάτικα εκπονείται σχέδιο bezahtas home security… Πού να τα κρύψεις τα λεφτά, ειδικά αν είναι και κάμποσα;

Αν είχες κανά δυο χιλιάρικα (μπρούκλης!!!), σιγά μην τα ‘παιρνες. Όσοι είχαν περισσότερα είναι οι ανησυχούντες και τώρα κάνουν τον θαλαμοφύλακα με το μέγα ερώτημα: Πού να κρύψω τα λεφτά; Καραδοκούν διαρρήκτες, μπουκαδόροι, ζηλόφθονοι, αρπαχτικά, ο έφορας, η πεθερά…

Ο τηλεοπτικός Βλουμβέργιος έκανε τάχα μου ρεπορτάζ για μια κυρία, που επέλεξε καλοριφέρ και βιβλιοθήκες, αλλά σιγά μην μπορέσει ένα τηλεοπτικό τρίλεπτο -και μάλιστα βλουμβεργιανό- να πιάσει το εύρος της εφευρετικότητας και της πρωτοτυπίας του υπό Κρίση Κροίσου (πας κατέχων άνω των πέντε χιλιάδων λογίζεται Κροίσος εν Ελλάδι). Έρευνα φιρουλί φιρουλό γύρω τριγύρω (γιατί αλλιώς δεν μολογάνε οι μασούρηδες) έφερε στο φως ιδέες και πατέντες μιας νέας ελληνικής εποποιίας. Αν έχετε μείνει στο στρώμα ή στο σεντούκι, έχετε χάσει τεύχη ενώ το καλοριφέρ και η βιβλιοθήκη είναι πια μπανάλ.

Οι νέες τεχνικές οικιακού banking, καταρχήν αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συσκευασία των χρημάτων. Όσο πιο ανθεκτική αλλά και άσχετη είναι η συσκευασία τόσο πιο αποτελεσματική είναι η απόκρυψη σε απίθανα μέρη αλλά και η παραπλάνηση του τυχόν άρπαγα. Το αλουμινόχαρτο, ας πούμε, σαν υλικό οδηγεί τη σκέψη σε τίποτα κέικ ή κουλουράκια, που περίσσεψαν, κι όμως μπορεί να κρύβει μασούρι στην ψωμιέρα. Πλαστική συσκευασία μωρομάντηλων στο μπάνιο μπορεί να περιλαμβάνει και χαρτονομίσματα μέσα σε νάιλον. Η εσωτερική σακούλα μιας ουδέποτε χρησιμοποιούμενης παλιάς ηλεκτρικής σκούπας είναι απάγγειο πρώην καταθέσεων, που μάλλον δεν τραβά την προσοχή όποιου επίδοξου. Κάποιος άλλος κρατά τον «πύργο» από παλιό σταθερό υπολογιστή και εντός του προσεκτικά στιβάζει κατοστάρικα – σε λαπτόπιον ή ταμπλέτιον δυστυχώς δεν γίνεται…

Πολλοί επιλέγουν ως χρηματοκιβώτιο (ο βίος των Ελλήνων είναι υπαίθριος, εξάλλου) τα μπαλκόνια με τη σκέψη πως ουδείς κλέφτης δρα δημόσια και σε θέα των απέναντι. Έτσι ένα ντεπόζιτο με γιούκα κάλλιστα μπορεί να κρύβει θησαυρό, μια γλάστρα με απότιστες εντελώς μολόχες πιθανό να περιέχει πεντακοσάρικα μέσα σε στεγανή πλαστικοποιημένη θήκη ενώ ράφια με κρεμμύδια και πατάτες είναι κρυψώνα ξεκαρφωτική επίσης. Και δεν είναι μόνο η ρετρό διάθεση που κάνει πολλούς να κρεμούν τα παλιομοδίτικα ντενεκεδένια ντεπόζιτα με βρυσούλες (τουρκιστί μουσλούκια) στους τοίχους.

Τα κιβώτια εργαλειοθηκών ενδείκνυνται για κρύψιμο λιρών διότι, αν τυχόν οι κακοί έρθουν εξοπλισμένοι, οι ανιχνευτές μετάλλων λαλούν γιατί βρίσκουν εκεί τα υπόλοιπα μέταλλα και όχι αναγκαία τις κρυμμένες λίρες. Τα εργαλεία γεωργίας ή κήπου (από χλοοκοπτικό μέχρι σβάρνα και τρακτέρ) που ποτέ βέβαια δεν χρησιμοποιούνται, ενδείκνυνται επίσης. Όχι, για κοτέτσι μόνο σε σίριαλ φάνηκε κάτι…

Η λίστα αυτοσχέδιων θησαυροφυλακίων δεν έχει τέλος κι αξίζει να σταθούμε στο άδειο πλαστικό μπουκάλι της μεγαλύτερης συσκευασίας μαλακτικού που, αφού στεγνώσει από το περιεχόμενο, άνετα μαλάζει και κρατά αρωματισμένα έως και πενήντα χιλιάρικα καταλλήλως μασουριασμένα ενώ  κορωνίδα της εφευρετικότητας σίγουρα είναι η κοιλιά παγωμένου κοτόπουλου στην κατάψυξη ή και η πλαστική οικογενειακή συσκευασία παγωτού – παγωμένες πιστώσεις, που λένε.

Με τέτοιες ιδέες, πατέντες και εφευρετικότητα, υπάρχει κανείς που ανησυχεί ακόμη για την εξαφάνιση, την παρακμή ή τον μαρασμό της φυλής; Μέχρι και reality θα μπορούσαμε να εξάγουμε με κόνσεπτ home banking και κυνήγι θησαυρού –ε ρε γέλια, όλο και κάποιος θα ξεχάσει πού τα έβαλε…

Και τώρα δικό σας, που λένε και στα μπουζούκια. Εκφραστείτε ελεύθερα, θα μείνει μεταξύ μας… Εξάλλου οι διαρρήκτες δε διαβάζουν protagon: Το τούβλο σας, το μασούρι σας πού το βάλατε;