Ποιον απειλεί ο Ιερώνυμος;

Προφανώς εκείνους που τολμάνε να μιλάνε για το αυτονόητο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τον διαχωρισμό.

Γιάννης Παντελάκης

Μοιάζει με απειλή η απάντηση του Αρχιεπισκόπου όταν ρωτήθηκε για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. «Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα, θα το μετανοήσουν»! Ο κ. Ιερώνυμος, έως τώρα, έχει δείξει πως κινείται μ' εναν τρόπο διαφορετικό από τον πληθωρικό προκάτοχό του. Πιο χαμηλοί τόνοι, πιο χαλαρός, πιο συνεργάσιμος. Ωστόσο, όσες φορές χρειάστηκε να υπερασπιστεί τα της Εκκλησίας, εκεί θύμισε τον προηγούμενο. Όπως και τώρα. Απειλώντας.

Ποιον απειλεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας; Προφανώς εκείνους που τολμάνε να μιλάνε για το αυτονόητο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τον διαχωρισμό, ο οποίος αν συνέβαινε θα ήταν αρκετά ζημιογόνος για την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της.

Ένας από αυτούς που μίλησαν πρόσφατα για διαχωρισμό ήταν ο Νίκος Φίλης. Και μπορεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεχάσει αυτές τις παλιές υποσχέσεις για διαχωρισμό, να έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία και να συμπεριφέρεται ως πιστός, αλλά όταν ξεκινάει μια συζήτηση για το θέμα -και μάλιστα απο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του βασικού κυβερντώντος κόμματος- υπάρχει κίνδυνος να έχει συνέχεια αυτή η συζήτηση. Μαχαίρι, λοιπόν.

Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη δήλωσή του αυτή, έβαλε τις δικές του κόκκινες γραμμές. Στις οποίες, οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι αρκετά πιστός. Δεν τις παραβιάζει, δεν κάνει εκπτώσεις, δεν κάνει πίσω από αυτές. Ο επικεφαλής της Εκκλησίας βέβαια γνωρίζει πως αυτές τις γραμμές τις κρατάει κόκκινες επειδή μπορεί να το κάνει, έχει τη δυνατότητα. Οι χιλιάδες πιστοί που έσπευσαν -και συνεχίζουν- από κάθε γωνιά της χώρας να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, μπορούν εύκολα να γίνουν ο δικός του στρατός όταν χρειαστεί. Όπως είχε συμβεί πριν αρκετά χρόνια με το θέμα των ταυτοτήτων, με πολλές χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στις κεντρικές πλατείες…