Είναι εμφανές ότι γέρνει (προς τα αριστερά) το πλοίο | (ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/InTimeNews)
Επικαιρότητα

Πήρε κλίση μετά τη φωτιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Συνεχίζεται η κατάσβεση

Η φωτιά περιορίστηκε σε μικρές εστίες, αλλά έχουν αναπτυχθεί υψηλές θερμοκρασίες - Οι άνδρες της Πυροσβεστικής άνοιξαν τρύπες στο πλοίο, πάνω από την ίσαλο γραμμή, για να φεύγουν τα νερά – Δύο απορρυπαντικά σκάφη προσπαθούν να μην αποτρέψουν τη ρύπανση
Protagon Team

Μεγάλη κλίση πήρε το μεσημέρι της Τετάρτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο υπόγειο γκαράζ του.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά που ακόμη έκαιγε, ώρες μετά την εκδήλωσή της.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από ένα φορτηγό που μετέφερε πλαστικά- αμέσως σήμανε συναγερμός και, αφού περιορίστηκε, το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στον Πειραιά.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης και 40 λεπτά αργότερα ξεκίνησε η εκκένωσή του. Οι 875 επιβάτες βγήκαν από τις δύο εξόδους του πλοίου, φορώντας τα σωσίβιά τους και μάσκες.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε σβήσει πλήρως η φωτιά, ενώ το πλοίο πήρε κλίση εξαιτίας του νερού που είχε πέσει μέσα στα γκαράζ, στην προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία κατάσβεσης, αφενός λόγω των πυκνών καπνών και, αφετέρου, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στη μετακίνηση εντός των γκαράζ που είναι γεμάτα αυτοκίνητα και φορτηγά.

Ο ίδιος, επίσης, εξήγησε ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής άνοιξαν τρύπες πάνω απ’ την ίσαλο γραμμή, για να φεύγουν τα νερά. Παράλληλα, δύο σκάφη αντιρρυπαντικά προσπαθούσαν να μην προκληθεί ρύπανση.

Πυκνοί καπνοί συνέχιζαν να βγαίνουν από το εσωτερικό του, ώρες μετά την πρόκληση της πυρκαγιάς (ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/InTimeNews)

«Είναι δύσκολη η εικόνα, λόγω του ότι είναι περιορισμένοι οι χώροι και λόγω του ότι ακόμη προσπαθούμε να φθάσουμε στον χώρο της πυρκαγιάς. Εχουμε βγάλει αρκετά αυτοκίνητα έξω από το πρώτο γκαράζ έξω, αλλά δυσκολευόμαστε να μπούμε στο υπόγειο γκαράζ που είναι η εστία της φωτιάς, μας δυσκολεύουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά. Θα χρειαστεί ώρα να σβήσουμε τη φωτιά και δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα», είπε -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το πλοίο πήρε κλίση εξαιτίας του νερού που έριξαν οι πυροσβέστες.

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, θα ακολουθήσει έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα θα αρχίσει και η καταμέτρηση των ζημιών τόσο στο ίδιο το πλοίο, που θα επιθεωρηθεί τις επόμενες ώρες από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων για να κριθεί το αξιόπλοό του, όσο και στα 80 φορτηγά και τα 152 ΙΧ που μετέφερε στα Χανιά.

Καμίνι το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Τετάρτης, μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν αναπτυχθεί θερμοκρασίες ύψους 500 βαθμών Κελσίου! Θερμοκρασίες ανάλογες αυτών που καταγράφηκαν στο Μάτι, όταν οι φονικές πυρκαγιές στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και την περιουσία εκατοντάδων ανθρώπων. Από θαύμα και την ικανότητα των υπευθύνων στο πλοίο δεν θρηνήσαμε νεκρούς.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για ακόμη 2-3 ημέρες θα καίει η φωτιά και αυτό διότι ακόμη δεν έχουν φτάσει οι πυροσβέστες στο σημείο που ακόμη καίει.

Στο ίδιο δελτίο, μάλιστα, αναφέρθηκε πως οι πυροσβέστες δεν μπορούν… ούτε κατά διάνοια να πλησιάσουν στο σημείο της φωτιάς. Τα πάντα έχουν λιώσει και όπως χαρακτηριστικά λένε, όπου ακουμπούν καίγονται. Tο έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν εστίες καπνού και ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα.