Protagon A περίοδος

Παιδεία και τεχνολογία με τον… μπαλτά;

Θα ήθελα να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αντί για λεφτά, μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικά ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα που θα έπρεπε να λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδος...

Νίκος Σωκιανός

Απορώ και εγώ, μαζί με άλλους, από αυτά τα τραγικά που άκουσα για τον νέο υπουργό Παιδείας, κύριο Μπαλτά, σχετικά με αριστείες και για τα πειραματικά σχολεία. Είναι προφανές πως ο υπουργός ακολουθεί ένα ιδεολογικό πρότυπο που έχει εφαρμοστεί πριν από κάτι… δεκαετίες… επιτυχώς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε πιο δραστική μορφή. Από τον Πολ Ποτ, που έχει καταγραφεί με μελανά χρώματα στην Ιστορία. Οι κατέχοντες γνώσεις εκκαθαρίζονται από ειδικά συνεργεία. Αυτή ήταν η γραμμή του Πολ Ποτ. Σαφώς, υπερβάλω με αυτήν τη σύγκριση, αλλά το θέμα είναι σκληρό και άγριο. Δεν θα προχωρήσω, όμως, άλλο εδώ.

Περνάω από το βασικότατο θέμα της παιδείας σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης μέσω συνεργασιών ΑΕΙ και ειδικών ιδρυμάτων όπως ο Δημόκριτος, με οργανισμούς και ιδρύματα του εξωτερικού, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σχετικά. Θα ήθελα να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση -έστω μια φορά- από τους Γερμανούς, τους Φινλανδούς, τους Ολλανδούς και από τους Γάλλους, αντί για λεφτά, μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικά ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα που θα έπρεπε να λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδος. Και να είναι στις προτεραιότητες κάθε Περιφερειάρχη.

Με πρόγραμμα που να κουμπώνει με την ελληνική βιομηχανία, με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, με τη βιοτεχνία, ακόμα και με τη βιοτεχνολογία, την ιατρική και φαρμακευτική τεχνολογία. Αλλά, πού; Παρακολουθώ όλα όσα παρουσιάζονται ως σχέδια διάσωσης της Ελλάδος, δεν διάβασα τίποτε σχετικό. Επιμένουμε σε μια σουρεαλιστική διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέσω διατυπώσεων. Λέμε ΦΤΟΥ κακά σε… πρόγραμμα!

Θαυμάζω τους Κινέζους και την κυβέρνησή τους που αναγκάζουν όσους θέλουν να φτιάξουν και να πουλήσουν τεχνολογικά προϊόντα στην Κίνα, είτε πρόκειται για Αμερικανούς, είτε για Γερμανούς, να μεταφέρουν με ουσιαστικά συστήματα και σχήματα κοινοπραξιών την τεχνολογία τους σε κινεζικές επιχειρήσεις. Θα μου αντιτείνετε, ορθώς, η Κίνα είναι υπερδύναμη, είναι ο τραπεζίτης των Αμερικανών, εμείς τι ισχύ έχουμε να απαιτήσουμε κάτι τέτοιο;

Το πρόβλημά μας είναι αλλού. Δεν μπορούν οι κυβερνήτες μας, ούτε καν τους περνάει η απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας για παραγωγή στην Ελλάδα από το μυαλό. Δεν έχουν, οι περισσότεροι, και αναφέρομαι βεβαίως και στην απελθούσα κυβέρνηση, ούτε παραστάσεις ούτε ιδέες. Τα περίφημα αντισταθμιστικά του ΠΑΣΟΚ, άρτια εφαρμοσμένα στην αγορά όπλων ήταν σχήματα μαϊμού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για χοντρά λαδώματα τύπου Τσοχατζόπουλου. Όποιος κάηκε από το κουρκούτι φυσάει και το γιαούρτι, λέει μια παροιμία.

Επιμένω, να μην πηγαίνουμε μόνο για δανεικά. Πρέπει τα αρμόδια υπουργεία, και οι υπηρεσίες να φτιάξουν προγράμματα κλαδικής τεχνολογικής ανάπτυξης, έρευνας και τεχνολογίας. Έχουν οι Γερμανοί αξιολογότατα ιδρύματα, όπως τη Fraunhofer Gesellschaft, τη Helmholtz Gesellschaft, έχουν και οι Γάλλοι υποδομές και σχήματα που ίσως μας στηρίξουν εάν παρουσιαστούν αξιόπιστοι άνθρωποι, που δεν μένουν κολλημένοι στις αντιπαραθέσεις περί διοικητικών συμβουλίων των ΑΕΙ, προσπαθώντας να τα «χώσουν» στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και οι εφοπλιστές μας που διαπρέπουν ανά την υφήλιο, μήπως θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και αυτοί τεχνολογικά ιδρύματα στην Ελλάδα αντί να δίνουν ελεημοσύνες; Δεν έχουμε μέλλον στη σύγχρονη Ευρώπη χωρίς νέους επιστήμονες που αγαπούν την πατρίδα τους, έχουν το μεράκι της Δημιουργίας και της τεχνολογίας μέσα τους. Με σωστή σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι με καχυποψίες και λαμογιές.

Κλείνω με μια φράση του συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, όταν τον ρώτησαν για τη σημασία των οικονομολόγων με MBA σε τεχνολογίες νέων επιχειρήσεων, σε ελεύθερη απόδοση. «Καλοί είναι αυτοί, είπε, και τα επιχειρησιακά σχέδια χρειάζονται, αλλά, χωρίς τους τεχνολόγους επιστήμονες δεν κάνεις τίποτε. You need the scientist!».

Εμείς τι κάνουμε για να κρατήσουμε τους επιστήμονες μας στην Ελλάδα; Πώς τους αξιοποιούμε;

Βιβλιογραφία
i Woz- Computer Geek to cult Icon: how I invented the personal computer, co-founded Apple, and had fun doing it. W.W. Norton & Company, Inc. 2006.