Στιγμιότυπο από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία | Getty Images
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ θέλουν επέκταση των αεροπορικών και ναυτικών βάσεών τους στην Ελλάδα

«Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι με φόντο την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, όπως σημείωσε η Wall Street Journal
Protagon Team

Στις συζητήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην χώρα μας αναφέρεται η Wall Street Journal που κάνει λόγο για ευρύτερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Ουσιαστικά, με την ευρύτερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην Ελλάδα οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς υπάρχει αύξηση της έντασης στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Επί της ουσίας, δηλαδή, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως… αντίβαρο.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την Ελλάδα ως “ελκυστική περιοχή” για γεωπολιτικούς και γεωγραφικούς λόγους. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ιδανικό καιρό για εκπαιδευτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ φιλοξενεί τόσο ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι -οι οποίοι, μάλιστα, επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα- τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας, φαίνονται να συμφωνούν με το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, είναι ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν σε μόνιμες βάσεις ή δημιουργία νέων βάσεων, αλλά στην επέκταση της χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση.

«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, “δείχνοντας” ουσιαστικά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη σε σχέση με τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.