Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο Παύλος Πολάκης απασχολούσε media, πολίτες και πολιτική ζωή μόνο με τις δηλώσεις του. Με τον τρόπο που επετίθετο σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ και με τον τρόπο με τον οποίο φρόντιζε να επιδείξει το… ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του.
Πλέον, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα και αυτό φάνηκε και από την τελευταία ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το οποίο, ουσιαστικά, παραδέχθηκε ότι ο κ. Πολάκης παρενέβη στη διαδικασία πρόσληψης γιατρών για τη στελέχωση των ΜΕΘ.
«Σχετικά με το θέμα των προσωρινών Πινάκων Κατάταξης Ιατρών της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για 100 θέσεις ιατρών ΜΕΘ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει πως από την αντιπαραβολή των 2 πινάκων, δηλαδή εκείνου που καταχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και του διορθωμένου του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι στο σύνολο των 198 έγκυρων αιτήσεων διαπιστώθηκε ότι 88 αιτήσεις είχαν παρατυπίες», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.
Η ανακοίνωση περιγράφει αναλυτικά τις ασυμμετρίες που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους δύο πίνακες.
«Στον πίνακα που συμπληρώθηκε και παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει υπολογισθεί ως χρόνος προϋπηρεσίας σε όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς ο χρόνος ειδικότητας τους (60 μήνες για όλες τις ειδικότητες πλην των παιδιάτρων που είναι 48 μήνες), ενώ στην προκήρυξη ορίζεται σαφώς το ποια και που πρέπει να είναι η προϋπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν δεν οριζόταν, δεν αποτελεί προϋπηρεσία ο υποχρεωτικός χρόνος εκπαίδευσης του γιατρού για την απόκτηση ειδικότητας.
Συγκεκριμένα, για τους 36 υποψηφίους, για το ΚΥ Περιστερίου, όπου ο χρόνος προϋπηρεσίας που απαιτείτο σύμφωνα με την προκήρυξη αφορά την προϋπηρεσία τους σε ΠΦΥ, από τον έλεγχο προέκυψε ότι για τους 31 εξ’αυτών είτε είχε καταγραφεί μεγαλύτερη προϋπηρεσία από τα έγγραφα/δικαιολογητικά που είχαν προσκομίσει, είτε μικρότερη. Στους υπόλοιπους 5 είχε προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία μόνον ο χρόνος ειδικότητάς τους.Προφανώς κάποιοι εξ’ αυτών είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» ή έστω σε γειτονικό νομό…
Σε 7 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί ενεργός χρόνος ανεργίας ο οποίος δεν προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα/δικαιολογητικά των υποψηφίων ή είχε προσμετρηθεί χρόνος ανεργίας ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος που δεν προσμετρείται (π.χ. χρόνος ανεργίας 7 μηνών το 2013). Σε μια περίπτωση έχει καταγραφεί λιγότερος δε χρόνος ανεργίας από αυτόν που προκύπτει από την βεβαίωση του ΟΑΕΔ, που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος.
Σε 2 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί μεταπτυχιακός τίτλος που δεν προσκομίζεται ή δεν έχει αποκτηθεί ακόμη διότι ο/η υποψήφιος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια ακόμη.
Σε 1 περίπτωση δεν είχε προσμετρηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος αν και είχε προσκομισθεί.
Σε 51 περιπτώσεις είχε γίνει λάθος καταγραφή της προϋπηρεσίας σε ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ (Στήλη 7), η οποία αναλύεται ως εξής:
Σε 11 περιπτώσεις είχε προσμετρηθεί χρόνος προϋπηρεσίας που δεν προκύπτει από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά ή η επιλογή δεν αφορά ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ αλλά το ΚΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (3 περιπτώσεις) στο οποίο η προϋπηρεσία που απαιτείτο σύμφωνα με την προκήρυξη είναι προϋπηρεσία σε ΠΦΥ.
Σε 6 περιπτώσεις δεν είχε προσμετρηθεί χρόνος προϋπηρεσίας σε ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ ενώ προκύπτει από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά
Σε 34 περιπτώσεις υπάρχει λάθος καταμέτρηση, δηλαδή είχαν προσμετρηθεί είτε λιγότεροι μήνες προϋπηρεσίας, είτε περισσότεροι.
Τέλος σε μεμονωμένες περιπτώσεις ήταν λάθος η καταγραφή εντοπιότητας, ανήλικων τέκνων, μονογονεϊκής ιδιότητας, πολυτεκνίας.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ προσαρτήθηκε και καταρτίστηκε Πίνακας Κριτηρίων, καθώς και Πίνακας Κατάταξης, με πρωτοβουλία του Υπουργού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΑΣΕΠ όπως αυτές ορίζονται και εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του.Επαναλαμβάνουμε πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον να αναζητήσει τη διασταύρωση των στοιχείων».
Ας δούμε από την αρχή τι συνέβη και πώς ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα των παρεμβάσεων του αναπληρωτή υπουργού.
Πρωτοκολλημένο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ήρθε στο φως από tovima.gr αποκάλυπτε την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον διαγωνισμό για τον διορισμό 100 ιατρών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, «διαπιστώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακολούθησε την ίδια παράτυπη διαδικασία και στον διαγωνισμό για τον διορισμό 400 νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ». Ολα αυτά, την ώρα που ο κ. Πολάκης είχε ζητήσει και είχε λάβει τους φακέλους των υποψήφιων επιστημόνων και τις λίστες των επιτυχόντων που είχαν καταρτίσει οι αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ, πριν αυτές ολοκληρώσουν το έργο τους, πριν –δηλαδή- τις υπογράψουν.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 31 Μαρτίου 2016 και μέσα σε αυτό αναφέρεται ρητά πως παραδίδονται 215 πλήρεις φάκελοι υποψηφίων ιατρών και 185 νοσηλευτών ΠΕ.
Οπως σημείωνε tovima.gr, ούτε οι λίστες με τα ονόματα των ιατρών επιλογής του κ. Πολάκη, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν υπογραφεί από την αρμόδια επιτροπή του Κέντρου.
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα στο δημοσίευμα του «Βήματος» και ο Χρήστος Κέλλας έδωσε τη… γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα του. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία δηλαδή η επιτροπή αξιολόγησης δεν επικύρωσε οποιονδήποτε πίνακα και το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έλαβε επισήμως τέτοιον πίνακα. Απόδειξη το γεγονός ότι για 72 θέσεις γιατρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει προς το παρόν 52 ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Πολάκη να κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ “offshore” του υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, ενώ 34 άλλοι βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο. Θέμα οι «καταγγελίες παραποίησης στοιχείων στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το υπουργικό γραφείο του υπουργού Υγείας». «Αυτό που συνέβη στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Φάκελοι των υποψηφίων βρέθηκαν “ως δια μαγείας” από την επιτροπή αξιολόγησης στο γραφείο του υπουργού», ανέφεραν οι 34 βουλευτές της ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ακόμη πιο έντονα και τράβηξε την υπόθεση στα άκρα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου στο υπουργείο Υγείας, σχετικά με το ζήτημα του διαγωνισμού για τον διορισμό των γιατρών στις ΜΕΘ. «Ο κατήφορος και οι αθλιότητες στον τομέα της Υγείας πρέπει να σταματήσουν και γι’ αυτό θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για να δει αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα», δήλωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου αφήνοντας αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.