Λέξεις που όλο για αυτές γίνεται η κουβέντα κι όλο μέσα σε αυτές πέφτουμε.
Λούμπα
«Έπεσε στη λούμπα και δεν μπορεί να βγει»
Πιθανώς να προέρχεται από παραφθορά των αγγλικών λέξεων «lube bay». Προτού εφευρεθούν οι υδραυλικοί ανυψωτήρες, στα συνεργεία αυτοκινήτων άλλαζαν λάδια πάνω από έναν λάκκο, τη «λούμπα». Ο λαϊκός θρύλος αναφέρει ότι Έλληνες μηχανικοί αυτοκινήτων είχαν ακούσει συναδέλφους τους να κάνουν λόγο για… «λουμπέ», «λούμπε» ή κάτι τέτοιο.
Στα κερκυραϊκά και στα λευκαδίτικα, πάντως, λούμπα είναι ο «λάκκος γεμάτος νερό». Πολλοί θεωρούν ότι η ρίζα της λέξης είναι αλβανική κι άλλοι ιταλική.
Ταμπακέρα
«Ο πρόεδρος του κόμματος ούτε λέξη δεν είπε για την ταμπακέρα»
< ιταλική tabacchiera < παλ. γαλ. tabaquiere
-μικρή μεταλλική ή δερμάτινη θήκη για τσιγάρα/πούρα
-σακουλάκι ή τσιγαροθήκη για την εύχρηστη μεταφορά καπνού
-(μεταφορικά) το κυρίως θέμα, το πιο ουσιώδες σε μια συζήτηση
-θήκη για βίδες, καρφιά κ.λπ.
Λέγεται ότι ο πρώτος που τη χρησιμοποίησε ως έκφραση ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας. Στα σίγουρα, ο γιος του, είχε μια ιστορία με μια τέτοια. Ήταν σε εξέλιξη μια Σύνοδος Κορυφής και η «Σιδηρά Κυρία», η Θάτσερ, ζήτησε από τον Ανδρέα – με έντονο ύφος, μάλιστα – να κλείσει το κασετόφωνό του, αφού ο διάλογός τους ήταν απόρρητος κι ανεπίσημος. Όμως, το σκούρο παραλληλόγραμμο κουτί δεν ήταν μαγνητοφωνάκι, αλλά η ταμπακέρα των πούρων του Ανδρέα. Τα οποία ήταν λονδρέζικα και ο Παπανδρέου δεν ήταν κατάσκοπος. Της το δήλωσε κιόλας, ευθέως.
Η λέξη συναντάται, επίσης, και ως «ταμπακιέρα».
Κι ένα τραγούδι
«Κι αφού στο βάθος θέλεις να με κάνεις πέρα,
τι μου τη χάρισες την ταμπακέρα αυτή;»
Αντάρτης
«Οι διαφοροποιήσεις “ανταρτών” βουλευτών, πονοκέφαλος για την κομματική ηγεσία»
αντάρτης < λέξη της μεταγενέστερης ελληνικής ανταίρω (ξεσηκώνω, εξεγείρω) < αντί + αίρω
-ο πολεμιστής που δεν ανήκει σε τακτικό στρατό και πολεμά για μια ιδέα εθνική, πολιτική κ.λπ.
-(μεταφορικά) ο απείθαρχος
Το ιστορικά παλαιότερο παράδειγμα ανταρτών ήταν οι Καρδούχοι (πρόγονοι των Κούρδων) με τους οποίους συγκρούστηκαν οι Μύριοι του Ξενοφώντος (Κύρου Ανάβαση – Κάθοδος των Μυρίων).
Ως «ανταρτοπόλεμος» χαρακτηρίστηκε και η ισπανική αντίσταση κατά του Μεγάλου Ναπολέοντα, απ΄ όπου και έλαβε τον διεθνή όρο «guerrilla», όπερ «μικρός πόλεμος».
Με μια γρήγορη σκέψη, νομίζω ότι ο πρώτος αντάρτης, στην κυριολεξία, που διεγράφη από κόμμα, πρέπει να ήταν ο Άρης Βελουχιώτης. Την ίδια ημέρα του θανάτου του, στις 16 Ιουνίου 1945, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη διαγραφή του από το κόμμα.
Το ΚΚΕ αποφάσισε να αποκαταστήσει, πολιτικά, τον Βελουχιώτη κατά την πανελλαδική συνδιάσκεψη που έγινε στις 16 Ιουλίου 2011.
Διαβάστε περισσότερα
-Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης
-Μάο Τσε Τουνγκ – Περί ανταρτοπόλεμου, Επικοινωνίες.
– Γεώργιος Κοτζιούλας – Όταν ήμουν με τον Άρη, Αναμνήσεις
– Robert Asprey – War in the Shadows: The Guerrilla in History
– Γιώργος Λακόπουλος – Το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ, Καστανιώτης