Protagon A περίοδος

Κράτος κρεατομηχανή

Χιλιάδες μετανάστες, που βρέθηκαν, λόγω ανεργίας, ακόμα και για ένα ένσημο εκτός νομιμότητας, βλέπουν το κράτος να δίνει τελευταία στιγμή λύσεις...

testSO

Ξεκίνησα να γράψω για τη χειρονομία δυο νέων παιδιών από το Ηράκλειο Κρήτης, του Κώστα και της Άννας, τα οποία, αντί για μπομπονιέρες για τους καλεσμένους στο γάμο τους, αγόρασαν κρέας σε 25 άπορες οικογένειες αλλά πλήρωσαν και το ενοίκιο δυο μηνών μιας οικογένειας σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, που η μητέρα είναι έγκυος και σύντομα θα γεννήσει. Μεγαλείο ψυχής. Ανθρωπιά. Το «στρίμωξα» όμως σε μια πρόταση, αδικώντας το, εφόσον ένα μήνυμα που πήρα την ώρα που έγραφα, με ταρακούνησε. Μου γράφει:

«Κύριε Ago, δεν μπορώ να αξιολογήσω το κάτωθι. Θεωρώ ότι είστε ο μόνος που μπορεί και θα θέλει ίσως να το ψάξει περαιτέρω:

Νόμος 4198/2013

6. α. Με πράξη του Προέδρου του αρμοδίου Δικαστηρίου ή του οικείου Τμήματος κηρύσσονται καταργημένες εκκρεμείς δίκες για αιτήσεις ακυρώσεως και απορρίπτονται αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31.12.2010 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές, υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου ή του τριμελούς διοικητικού εφετείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων, που εκδόθηκαν κατ`εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (άρθρο15 του ν. 3068/2002), εφόσον έχει παρέλθει άπρακτη η κατωτέρω, υπό στοιχείο β`, οριζόμενη προθεσμία.

β. Οι πληρεξούσιοι που υπογράφουν τις παραπάνω αιτήσεις ακυρώσεως οφείλουν μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου να καταθέσουν στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου εξουσιοδότηση του αλλοδαπού διαδίκου θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να δηλώνεται ότι επιθυμεί τη συζήτηση της υποθέσεως. Η παραπάνω δήλωση μπορεί να γίνει και με αυτοπρόσωπη παράσταση του διαδίκου στη γραμματεία του δικαστηρίου.

γ. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται σε υποθέσεις των οποίων η αρχική ή μετά από αναβολή δικάσιμος έχει ορισθεί εντός της, υπό στοιχείο β`, τρίμηνης προθεσμίας…"

Με την εν λόγω διάταξη, λοιπόν, καταργήθηκαν χιλιάδες προσφυγές νόμιμων μεταναστών, χωρίς να ειδοποιηθούν οι ίδιοι ή οι δικηγόροι τους, ότι απαιτείται εντός αυτής της προθεσμίας να προσκομίσουν τη συγκεκριμένη δήλωση.

Ως εκ τούτου, χιλιάδες μετανάστες, που βρέθηκαν, λόγω ανεργίας, ακόμα και για ένα (1) ένσημο, με το ένα πόδι, ή σε πολλές περιπτώσεις και με τα δύο, εκτός νομιμότητας (δεν ανανεώθηκαν οι άδειες παραμονής τους), μετά από παραμονή ακόμα και 20 ετών στην Ελλάδα, δέχονται το τελειωτικό κτύπημα. Μετά την ατέλειωτη αναμονή για την εκδίκαση των προσφυγών τους, που σε πολλές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα, ολόκληρες οικογένειες να ξεριζωθούν ξαφνικά και βίαια, καλούνται τώρα, αν φυσικά το μάθουν, να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση της υπόθεσής τους (μα, πώς μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά;) ή, πάλι ξαφνικά, να μάθουν ότι έχει καταργηθεί εντελώς η δίκη που τόσο πολύ περίμεναν να γίνει. Χιλιάδες μετανάστες, τουτέστιν, μεταξύ αυτών και ο γράφων, πρέπει να αναπτύξουν μαντικές ικανότητες και να σπεύσουν στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά, γίνονται παράνομοι χωρίς καν προειδοποίηση και εκδικητικά.
Ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα από το θέμα. Αν και αιφνιδιασμένος και άλλη φορά και «μπαρουτοκαπνισμένος» στο μεταναστευτικό, τούτο με ξεπερνάει. Το δημοσιεύουμε με την ελπίδα να ειδοποιηθούν όσοι ενδιαφερόμενοι μετανάστες και δικηγόροι προλαβαίνουν. Είναι εκπληκτικά δυσάρεστο, πάντως, πως το κράτος, λειτουργώντας με ένστικτο και μέθοδο κρεατομηχανής -σε αντίθεση με το ζευγάρι που μοίρασε κρέας αντί για μπομπονιέρες- αλέθει ανθρώπινες ζωές και τις λιώνει στο μίξερ της αδιαφορίας, χωρίς αιδώ.  
 

Update:
Με διάταξη της τελευταίας στιγμής δίνεται παράταση.

(ΝΟΜΟΣ 4267/12-6-2014 ΦΕΚ 137 τ. Α΄): Άρθρο 19 παρ.10 : Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6.α. του άρθρου 8 του Ν. 4198/2013 (Α ́ 215), χορηγείται νέα προθεσμία τριών (3) μηνών, που αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εντός της οποίας οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, οι οποίοι υπογράφουν τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως, οφείλουν να καταθέσουν στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου εξουσιοδότηση του αλλοδαπού διαδίκου, θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να δηλώνεται ότι επιθυμεί τη συζήτηση της υποθέσεως. Η δήλωση αυτή μπορεί να γίνει και με αυτοπρόσωπη παράσταση του διαδίκου στη γραμματεία του δικαστηρίου. Δίκες, που έχουν κηρυχθεί καταργημένες κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6.α. του άρθρου 8 του Ν. 4198/2013, θεωρούνται ως μηδέποτε καταργηθείσες και καθίστανται εκ νέου εκκρεμείς, εφόσον υποβληθεί η κατά τα ανωτέρω δήλωση.