Λογικά, αυτή τη στιγμή που σας γράφω ο Ζαφείρης έχει καταφέρει να οργανώσει την συνάντηση επανένωσης παλαιών συμμαθητών. Κατά την προσπάθειά του, βρήκε μέσω facebook την παρέα του στην πενταήμερη, τον πρώτο του έρωτα, τον δεύτερο και τον τρίτο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πώς πέρασε στην συνάντηση. Εάν υποθέσουμε πως δεν ήταν όπως την περίμενε, τότε ο Ζαφείρης βρήκε και τον μπελά του. Πώς αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα; Οι εκδοχές είναι δύο: Είτε αρχίζει και διαγράφει έναν-έναν όσους συμμαθητές μπόρεσε να ξετρυπώσει μετά από τόσο κόπο, είτε τους αφήνει ως έχει και απλώς τους αγνοεί. Το πιο πιθανό είναι το δεύτερο. Βλέπετε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αποφυγή παρεξηγήσεων είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να ενεργοποιηθεί η ανεκτικότητα του χρήστη. Ειδικά στο facebook, όπου το αίτημα φιλίας είναι αμφίδρομο. Ας επιστρέψουμε όμως στον Ζαφείρη.
Καθώς ο καιρός περνά, ο κύκλος των διαδικτυακών φίλων του μεγαλώνει σε τέτοιο βαθμό που καταπίνει αχόρταγα bytes πληροφορίας πάσης φύσεως στην ροή των αναρτήσεων. Η διαδρομή που ακολουθείται από τον πρώτο φίλο έως τον τελευταίο είναι μόνο μερικών κλικς. Ξεκινάει από τις αυτόματες προτάσεις φιλίας που εμφανίζονται στα δεξιά από το σύστημα, μετά περνά από τα likes στις αναδημοσιεύσεις από τρίτους και καταλήγει στις προτάσεις που στέλνουν οι φίλοι. Σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις, οι πιθανότητες ο Ζαφείρης να απορρίψει κάποιο αίτημα φιλίας δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού που αγκαλιάζουν το ποντίκι. Πριν βιαστείτε να φέρετε ενστάσεις, σκεφτείτε πόσες φορές βρεθήκατε σε αυτή την κατάσταση και τι πράξατε τελικώς.
Σε βάθος χρόνου, οι αποφάσεις σας στα αιτήματα φιλίας αποτυπώνονται σε νούμερα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου του Μιλάνου, η μέση τιμή των βαθμών διαχωρισμού είναι μόλις 3.74. Για να το πω διαφορετικά, εάν δύο χρήστες που δεν συνδέονται μεταξύ τους τοποθετούσαν σε μία γραμμή τους φίλους τους, θα χρειαζόταν μονάχα 3.74 άτομα για να φτάσει ο ένας στον άλλο, σαν πέτρες που εξέχουν από το ποτάμι και σε περνούν στην απέναντι όχθη.
Το facebook βέβαια έχει θέσει το όριο των φίλων στους 5.000 αλλά αν μεταφράσετε αυτόν τον αριθμό σε φυσικές παρουσίες στην πραγματική ζωή, θα δείτε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας μια ικανοποιητική σε όγκο διαδήλωση. Είναι εντυπωσιακό. Συνάμα όμως προκαλεί και θλίψη. Άνθρωποι που αποδέχονται με αδιαφορία αιτήματα φιλίας από αγνώστους ή και από άτομα που δεν θέλανε να τους βρουν. Με την ίδια αδιαφορία βλέπουν να περνούν τραγούδια και άρθρα στην ροή τους. Καθώς η λίστα όλο και μεγαλώνει, η επικοινωνία χωράει σε ένα like, εξαντλείται σε ένα σχόλιο και κάνει την υπέρβαση με ένα share. Και μετά από όλο αυτό, το τι θα πουν οι mutual δεν έχει και τόση σημασία. Το πιο πιθανό είναι να μην προλαβαίνουν ούτε αυτοί να ασχοληθούν.